Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Tříkrálový pochod dnes prošel po Hradčanech

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 5. ledna 2013 23:00
Tříkrálový pochod dnes prošel po Hradčanech

Tři králové
Autor: Trikralovasbirka.cz / Facebook.com

Praha - Tisíce Pražanů i návštěvníků hlavního města lemovaly trasu průvodu Tří králů na velbloudech, který se dnes odpoledne vydal tradičně z Hradčanského náměstí v Praze k živému betlému pod Loretou. Jeho účastníci, malí i velcí koledníci, se tu poklonili malému Ježíškovi a předali mu své dary - zlato, kadidlo a myrhu. 

    I v nevlídném počasí to byla podívaná především pro děti, které obdivovaly hlavně majestátně kráčející a exoticky vyhlížející sudokopytníky, vypůjčené pro tuto příležitost z cirkusu Praga. Nesli tři monarchy a vedle koledníků je obklopovala družina v dobových kostýmech. 

Duka průvodu požehnal

    Průvodu předcházela ve Svatovítské katedrále tříkrálová bohoslužba, kterou vedl pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Ten pak průvodu požehnal z balkonu Arcibiskupského paláce. Praha je podle jeho vyjádření opravdu ráda, že se může na této tradici podílet. "Vám všem patří požehnání, abyste se ve zdraví vrátili z té velké cesty," řekl Duka. 

    Vyhrávali pištci i Hudba Hradní stráže a všichni si nakonec zazpívali píseň Narodil se Kristus Pán. Tři králové se pak i s "černým vzadu" na své pouti zastavili u Martinického paláce, kde promluvili s králem Herodem a ptali se ho na cestu. "Vraťte se ke mně se zprávou, kde se skrývá, neboť i já bych se rád tomu pacholátku uklonil," odpověděl jim licoměrně. 

    Na závěr se lidé se Třemi králi pozdravili a odevzdali jim drobné dárky, které už v neděli potěší malé pacienty pediatrického oddělení Fakultní nemocnice v Motole. 

DMS

    Organizátory akce bylo občanské sdružení Mládež Idente, Arcidiecézní charita Praha a Arcibiskupství pražské. Podle mluvčího Jana Oulíka se loni vybrala v Tříkrálové sbírce dosud rekordní částka přes 75 milionů korun. Většina prostředků směřuje na pomoc potřebným v regionu, kde byly peníze vykoledovány. Přibližně desetina výnosu pomůže v zahraničí. O projektech z minulých let a záměrech se zájemci dozvědí na www.trikralovasbirka.cz. Přispět lze i zasláním DMS KOLEDA na číslo 87 777 (cena jedné DMS je 30 Kč, na pomoc jde 27 Kč) či na účet číslo 66008822/0800, VS: 777. 

    Odpoledne se rovněž uskutečnil Tříkrálový pochod Za monarchii, jehož účastníci vyšli od pomníku sv. Václava na Václavském náměstí. Pochod pořádala na podporu opětovného nastolení monarchie v Česku redakce studentské revue Babylon. Večer chtějí zakončit na Všebaráčnické rychtě na Malé Straně, kde předají výroční Cenu Ferdinanda Dobrotivého, pojmenovanou po posledním korunovaném českém králi. Redakce časopisu ji každoročně uděluje českým osobnostem za "obecnou slušnost".

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)