Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Jezdovicích dnes slaví Vánoce pravoslavní věřící

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 7. ledna 2013 0:31

Jezdovice (Jihlavsko) - Po čtyřicetidenním půstu dnes slaví Vánoce také pravoslavní věřící v Jezdovicích na Jihlavsku. Přibližně tři desítky lidí se zúčastní podvečerní bohoslužby a štědrovečerní večeře následované zkrácenou jitřní bohoslužbou. Kolem půlnoci vyvrcholí oslavy pravoslavných Vánoc v tamním chrámu řecké pravoslavné církve svatého Jana Šanghajského a Sanfranciského svatou liturgií. ČTK to řekl jezdovický pravoslavný kněz Vladimír Jeremiáš Cvak. 
    Dnešní štědrovečerní večeře sestává podle Cvaka ještě z postních jídel, většina věřících se připravuje ke svatému přijímání. "Lidé víceméně dojí zbytky postních pokrmů. Na štědrovečerní večeři neklademe nijak velký společenský důraz, jde nám spíš o duchovní stránku Vánoc," řekl Cvak. Také vánoční dárky si podle kněze většina jezdovických pravoslavných věřících dává hlavně kvůli dětem 24. prosince, kdy slaví Vánoce většina lidí. 
    Na Vysočině jsou podle Cvaka zřejmě tři pravoslavné modlitebny, kromě Jezdovic také v Jihlavě a Třebíči. V Jezdovicích působí samostatná pravoslavná církevní obec přibližně deset let. 
    Vánočním svátkům má podle pravoslavné tradice předcházet dlouhý půst, trvající 40 dnů. Ten má končit nejdříve 6. ledna v okamžiku, kdy se objeví první hvězda na noční obloze. 
    K pravoslavné církvi se ve světě hlásí nejvíce křesťanů po církvi římskokatolické. Pravoslaví vyznávají především obyvatelé Řecka, Ruska a dalších slovanských zemí. V České republice se jejich počet odhaduje na sto tisíc. Přibývá jich hlavně v souvislosti s příchodem lidí z Ukrajiny a dalších zemí, v nichž má pravoslaví tradici.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)