Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ústavní stížnost na církevní restituce chce podat i KSČM

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 10. ledna 2013 13:38
Ústavní stížnost na církevní restituce chce podat i KSČM

Předseda KSČM Vojtěch Filip
Autor: Wikipedia.org / Petr Novák / Creative Commons

Praha - Ústavní stížnost na církevní restituce chystá rovněž opoziční KSČM. Její podoba je podle komunistického poslance Stanislava Grospiče hotová, nyní se dolaďuje. Zákon není podle KSČM v souladu s ústavním pořádkem. Komunistická strana předloží stížnost k podpisu i dalším poslancům, kteří zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi nesouhlasí, řekl dnes novinářům Grospič.

"Považujeme přijetí toho zákona za ústavně protiprávní," uvedl Grospič, který je stínovým ministrem spravedlnosti KSČM. Majetkové nároky církví, které zákon zakládá, podle něho neodpovídají jejich reálnému vlastnickému podílu v minulosti. Hrozí prý také prolomení restituční hranice února 1948, když zákon hovoří o přezkumu kroků, které jsou vázané na druhou pozemkovou reformu z roku 1947.

Ústavní stížnost chystá i ČSSD

Za sporné komunisté pokládají také oceňování majetku. Napadnout hodlají rovněž proceduru schvalování zákona ve Sněmovně po senátním vetu. Sněmovna měla podle Grospiče rozhodnout hned, na návrh vládních poslanců ale předlohu ze schůze vyřadila. "Dala najevo, že se cítí být vázána rozhodnutím Senátu," soudí Grospič. Opětovné zařazení zákona na program jednání dolní komory označil za protiústavní.

Ústavní stížnost může podat nejméně 41 poslanců. Komunisté musejí získat podpisy dalších zákonodárců, protože mají v dolní komoře 26 zástupců.

Ústavní stížnost na restituce chystá také ČSSD. Komunisté nesdílejí podle Grospiče její názor, že je třeba čekat na obměnu ústavních soudců. Stížnost na církevní restituce už podaly Věci veřejné. Ústavní soud by se jí ale mohl zabývat jen v případě, že zruší podmínku podpisu 41 poslanců, o což VV také žádají.

Komunisté jsou připraveni podpořit ve Sněmovně návrh VV na omezení finančních náhrad církvím, ač předlohu pokládají za alibistickou, uvedl Grospič. Podle něho je třeba kvůli "zabránění spekulacím" zrušit i osvobození prvního prodeje nemovitostí od zdanění.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)