Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

TA3: Arcibiskup Sokol měl soukromý účet ve vatikánské bance

Ze světa / vlu / TA3 / 13. ledna 2013 11:31
TA3: Arcibiskup Sokol měl soukromý účet ve vatikánské bance

Emeritní arcibiskup Ján Sokol
Autor: Trnavská arcidiecéze

Trnava - Dokumenty které mají dokazovat, že emeritní trnavský arcibiskup Ján Sokol měl soukromý účet ve vatikánské bance, minulý týden zveřejnila slovenská televize TA3. Podle zpravodajské stanice na tento účet přišly i peníze z prodeje diecézních pozemků, není ale jasné o které pozemky se mělo jednat. Sokol se odmítl k situaci vyjádřit.

Ján Sokol si měl podle TA3 účet založit ještě během působení v úřadu Trnavského arcibiskupa. V dokumentu z prosince 2009 arcibiskup podrobně popisuje všechny finanční operace. Za období několika let měly na účtu končit například i finanční dary od zahraničních Slováků. „Účet, který mám založený ve Vatikánské bance, je můj soukromný účet, není to účet arcidiecéze, ani se na něm nenacházejí arcidiecézní prostředky,“ cituje TA3 Sokola z příslušných dokumentů.

Televize dále uvádí, že Sokol si měl účet založiť z důvodu, že při proplácení zahraničních šeků mu Vatikánská banka neúčtovala žádné poplatky. „Krátce před ukončením úřadu jsem z těchto mých peněz uložených ve Vatikánské bance dal jako dar Trnavské arcidiecézi 339 563 dolarů,“ tvrdí v dokumentech So­kol.

Tyto peníze však Sokolovi údajně nikdy nepatřily, to má potvrzovat i dopis vatikánského státního sekretáře  kardinála Tarcisia Bertoneho. Peníze měly podle pravé ruky papeže pocházet z prodeje pozemků. Jakých ale jasné není.

Sokolo pochybné hospodaření

Jako ukázku pochybného hospodaření již dříve uvedl jeho nástupce Róbert Bezák šek na 1, 5 milionu dolarů, kterou obdrželo trnavské arcibiskupství. „Je to pěkná suma, ale ne, když nevíte, od koho je...“ Podle Bezáka se totiž muselo jednat o dividendy z investovaných peněz. Na trnavské arcidiecézi záznam o žádné podobné investici ale neexistuje. O prošetření pochybné sumy proto Bezák požádal Vatikán, v odpovědi mu kardinál Bertone poradil, aby se na investici zeptal svého předchůdce Jána Sokola. „Odkud byly tyto peníze tak dodnes nevím,“ řekl v polovině prosince Bezák.

Následně se objevily dokumenty podle kterých podpisem potvrdil, že v roku 2009 převzal šek z nadace Edwarda Garby, který přišel z Arcidiecézy New York na potřeby trnavské arcidiecéze ve výšce 290 584 dolarů. To znamená, že Bezák měl celý čas vědet odkud mu přišli peníze. Odvolaný biskup ovšem trvá na tom, že zveřejněné dokumenty původ peněz nevysvětlují a svým podpisem jen potvrdil jejich převzetí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)