Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Duka sloužil mši za Jiráskovou, zpívala Bílá

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 14. ledna 2013 17:23
Duka sloužil mši za Jiráskovou, zpívala Bílá

Jiřina Jirásková
Autor: Wikipedia.org / Vojtěch Hála / Creative Commons

Praha - Kostel Matky Boží před Týnem na Staroměstském náměstí v Praze byl dnes odpoledne místem requiem za oblíbenou divadelní a filmovou herečku Jiřinu Jiráskovou. Zemřela po dlouhé nemoci 7. ledna ve věku 81 let. Zádušní mši sloužil pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka.

Obdivovatelé hereckého mistrovství Jiřiny Jiráskové, její přátelé i kolegové ji už minulý týden vyprovodili na poslední cestě ve smutečně vyzdobeném hledišti Divadla na Vinohradech, kde strávila 61 let a zasvětila mu celý svůj život.

Z knihy Job četl režisér Jiří Strach, který Jiráskovou obsadil do role Abatyše ve filmu Anděl páně i do snímku Vrásky z lásky, za který byla začátkem ledna nominována na Cenu české filmové kritiky. Přímluvy přečetl herec David Švehlík. Řekl, že zvláště sestry voršilky měly na její formaci zásadní podíl. "Kéž mají dostatek sil k plnění svého poslání a přispívají k výchově opravdových osobností našeho národa," řekl. Z kůru zazpívala píseň Panis angelicus Lucie Bílá. S herečkou se řadu let přátelila a docházela za ní domů i v době, kdy už zdravotní stav Jiráskové nedovoloval, aby vystupovala na jevišti.

"Setkáváme se v hlavním pražském chrámu, abychom poděkovali Bohu za to vše dobré a krásné, co vykonala, čím obohatila nejen dějiny českého divadla, ale i dějiny naší země a národa," uvedl během mše Duka.

V lavicích v chrámu, které se zcela zaplnily, usedli také Jiří Bartoška, Pavel Batěk, Simona Postlerová a Daniel Bambas. "Odešla v zaopatření všemi svátostmi, o Bohu nepochybovala a neodešla ze světa sebezáhubným způsobem," uvedl v závěru obřadu Strach.

Podle Lucie Bílé odešel vzácný a nenahraditelný člověk. "Takových lidí, jako byla ona, je už málo. Je krásné, že jsme se s ní mohli rozloučit tak, jak si to přála. Bude mi moc chybět. Přeju jí klid a hlavně to, aby našla tam nahoře tu otevřenou náruč, kterou pro nás všechny měla," řekla zpěvačka ČTK a televizi Prima.

Za hlaholu zvonů byla pak rakev s ostatky zesnulé vynesena z chrámu. V sobotu 19. ledna bude podle jejího přání uložena v jihočeských Malenicích, kde herečka trávila šťastné chvíle se svým životním partnerem Zdeňkem Podskalským. Uložena bude na hřbitově, kde spočívá nejen on, ale i její bývalý manžel Jiří Pleskot.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)