Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Věrozvěsty uctí průvodce Duchovní dědictví Moravy a Slezska

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 18. ledna 2013 9:26

Brno - Duchovní dědictví Moravy a Slezska je nový turistický průvodce, který vydaly čtyři kraje. Vyšel v nákladu 28.500 kusů, a to v souvislosti s letošním 1150. výročím příchodu věrozvěstů a moravských duchovních patronů sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Publikace prezentuje 120 církevních památek, řekl dnes ČTK náměstek jihomoravského hejtmana Václav Božek (ČSSD). Oslavy věrozvěstů vyvrcholí tradičně v červenci.

Vydání průvodce přišlo na milion korun. Provede zájemce o historii Olomoucí coby tradičním sídlem arcibiskupa a metropolity moravského. Obsahuje i informace o nedalekém svatém Kopečku, kde se před lety setkal s věřícími papež Jan Pavel II. Brno se prezentuje v průvodci svojí katedrálou na Petrově a četnými kostely. Zájem o ně ze strany turistů podle Božka překonává všechna očekávání. 

Publikace poskytuje informace o Velehradu u Uherského Hradiště, který je vždy 5. července centrem cyrilometodějských oslav. Popisuje velkomoravské hradiště Valy na Hodonínsku, v němž se našly pozůstatky 11 kostelů a které patrně byly dosud nenalezeným hlavním městem Velké Moravy - bájným Veligradem.

V průvodci nechybí nejnavštěvovanější poutní místo na Moravě - bazilika na vrchu Svatý Hostýn u Bystřice pod Hostýnem, arcibiskupský palác v Kroměříži, poutní kostely ve Sloupu a Křtinách na Blanensku i 500 let starý Světelský oltář vyřezávaný ze dřeva, který zdobí kostel v nedalekém Adamově.

Poznávat Moravu

Na seznamu památek jsou například rotunda sv. Kateřiny ve Znojmě, augustiniánský klášter ve Šternberku, křížová cesta z Moravského Berouna, dřevěné kostelíky z Jesenicka a Valašska, klášter Porta Coeli z Předklášteří u Tišnova nebo poutní kapce v Blatnici pod Sv. Antonínkem. "Věříme, že výročí přiměje veřejnost poznávat Moravu, a doufáme, že jim k tomu bude průvodce užitečný," dodal Božek.

Na publikaci spolupracovaly kraje Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský, které už vydaly několik průvodců Moravou a Slezskem. Ke spolupráci zvaly Kraj Vysočina, který je z poloviny moravský. Zatím se nepřipojil. Pozván bude k tvorbě nového průvodce, jenž by měl být představen zase za rok. 

Oslavy příchodu věrozvěstů budou letos spojeny s četnými akcemi. Chystají se výstavy, koncerty a na popud sdružení Moravská národní obec radnice 5. července opět vyvěsí moravské vlajky. Loni se jich do akce připojilo 400. V souvislosti s oslavami se očekává příjezd papeže Benedikta XVI. a také nejvyššího představitele pravoslaví - Bartoloměje I. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)