Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ústavní soud se nebude zabývat stížností VV na církevní restituce

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 18. ledna 2013 13:35
Ústavní soud se nebude zabývat stížností VV na církevní restituce

Praha/Brno - Ústavní soud se nebude zabývat stížností Věcí veřejných (VV) na církevní restituce, a to kvůli nedostatečnému počtu podpisů poslanců. Novinářům to dnes řekl předseda strany Radek John. VV podle něho nyní hledají pomoc u senátorů, aby stížnost "vrátili do hry". Věci veřejné žádají, aby soud zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi zrušil.

Opoziční strana ve stížnosti na restituce žádala také to, aby Ústavní soud zrušil podmínku, že stížnost může podat nejméně 41 poslanců nebo 17 senátorů. Podle Johna je tato podmínka diskriminační. Soud se ale stížností z formálních důvodů odmítl zabývat a odložil ji, uvedl šéf VV.

Na senátory se strana obrátila s žádostí o pomoc otevřeným dopisem, shání prý i poslance. "Naše dlouhodobé úsilí nevzdáváme. Budeme hledat podporu u všech, kteří nesouhlasí s podobou restitucí, jak je protlačila koalice," zdůraznil John.

V dopise senátorům označují VV restituce za "neodůvodněný štědrý dar církvím" a ústavní stížnost za "poslední záchrannou brzdu". Tvrdí, že církvím má být vrácen majetek podle neprůhledných parametrů, že finanční náhrada za nevydaný majetek je diskriminační vůči ostatním restituentům a že zákon prolamuje restituční hranici února 1948 a takzvané Benešovy dekrety.

V ústavní stížnosti VV navrhly kromě zrušení zákona také například odložení jeho účinnosti tak, aby stát nemohl do konečného rozhodnutí majetek podle normy vydávat. Norma je účinná od letošního roku.

Ústavní stížnost na restituce už mají skoro přichystanou také komunisté. Rovněž oni ale budou muset shánět podpisy poslanců jiných stran. Stížnost připravuje i ČSSD, která má k tomuto kroku dostatek poslanců i senátorů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)