Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Církev zatím podala Lesům ČR sedm výzev k vydání majetku

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 18. ledna 2013 15:27

Hradec Králové - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) dosud obdržel sedm výzev k vydání majetku podle zákona o církevních restitucích. Výzvy se týkají pozemků v katastrálních územích Středočeského a Jihomoravského kraje a kraje Vysočina. ČTK to dnes řekl mluvčí podniku Zbyněk Boublík.

Lesy ČR blokují pro církevní restituce celkem přibližně 142.000 hektarů lesních pozemků. To představuje asi 11 procent lesů, na kterých hospodaří. "Skutečný rozsah vydávaného majetku bude však znám až po ověření výzev oprávněných osob, tedy zda tyto výzvy splňují zákonem stanovené předpoklady či nikoliv," uvedl mluvčí. Dodal, že odhadovat počet položek vydávaného majetku je velmi obtížné.

Podrobnější informace k podaným výzvám státní podnik neposkytl. "Oprávněné osoby poskytly údaje uvedené ve výzvách k vydání majetku Lesům ČR pouze za účelem posouzení jejich důvodnosti a nikterak Lesy ČR nezmocnily k jejich zpřístupnění třetím osobám," uvedl mluvčí.

 Církve a náboženské společnosti mohou o vydání majetku žádat celý letošní rok. Vedle lesů ve správě LČR má stát pro vypořádání církevních restitucí prostřednictvím Státního pozemkového úřadu také blokováno asi 37.000 hektarů půdy.

 Církve a náboženské společnosti by mohly od státu dostat majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti v držení obcí, krajů nebo soukromníků mají církve získat náhradu 59 miliard korun. O tom, zda stát celou sumu vyplatí, nebo na pokrytí její části vydá speciální dluhopisy, se bude ještě vyjednávat.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 48)