Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Hlava lefébvristů: Židé jsou nepřátelé církve. Mluvčí Svatého stolce: Je to nepřijatelné tvrzení

Ze světa / img / Svetkrestanstva.sk / 19. ledna 2013 10:38
Hlava lefébvristů: Židé jsou nepřátelé církve. Mluvčí Svatého stolce: Je to nepřijatelné tvrzení

Exkomunikovaný zakladatel Bratrstva sv. Pia X. Marcel Lefébvre
Autor: Wikipedia.org

Vatikán - Lídr Kněžského bratstva sv. Pia X. Bernard Fellay označil Židy, svobodné zednáře a modernisty za nepřátele církve a hlavní viníky neúspešného dialogu se Svatým stolcem. Prefekt Kongregace pro nauku víry Gerhard Ludwig Müller označil některá stanoviska bratrstva za heretická. 

Biskup Bernard Fellay, který stojí v čele odštěpeneckého Kněžského bratrstva sv. Pia X. (tzv. lefébvristů), našel viníky zodpovědné za neúspěšný dialog se Svatým stolcem. „Kdo byl v tom čase největším odpůrcem uznání bratrstva Svatým stolcem? Nepřátelé církve. Židé, svobodní zednáři, modernisté,“ řekl biskup Fellay koncem prosince během tiskové konference v kanadském Ontariu. 

Začátkem roku vydali lefébvristé stanovisko, podle kterého je termín „nepříteľ“ použitý Fellayem „náboženským konceptem a odkazuje na kteroukoli skupinu anebo náboženskou sektu, která odporuje poslaní Katolické církve“. Stanovisko poukázalo na Ježíšova slova „Kdo není se mnou, je proti mně...“ a odmítli obvinění z antisemitismu. Pod slovem Židé měl Fellay myslet židovské organizace, ne celý židovský národ.

Je absolutně nepřijatelné označit Židy za nepřátele církve, reagoval mluvčí Svatého stolce Federico Lombardi na Fellayova vyjádření. Poukázal při tom na učení Druhého vatikánskeho koncilu a poslední papeže, kteří několikrát navštívili synagógy a jeruzalémskou Zeď nářků. To podle Lombardiho poukazuje na důležitost dialogu se Židy. 

Podle portálu Vatican Insider byl prefekt Kongregace pro nauku víry, arcibiskup Gerhard Ludwig Müller ještě nekompromisnejší a některé postoje lefébvristů označil za heretické.

Fellay: Jsme přesně tam, kde byl Lefébvre v roce 1974

Závěr minulého roku přinesl nové zamrznutí dialogu mezi Vatikánem a lefébvristy, jejichž lídři byli v roce 1988 exkomunikováni po tom, co francouzský arcibiskup Marcel Lefébvre bez souhlasu papeže Jana Pavla II. vysvětil čtyři biskupy. Benedikt XVI. v roce 2009 z nich sňal tento církevní trest, ale jejich působení je stále nelegitimní.

S cílem dosáhnout definitivního smíru se v říjnu 2009 začala setkávat smíšená komise Svatého stolce s lefébvristy, která spolu zasedla osmkrát. V listopadu 2011 Kongregace pro nauku víry předložila tzv. Věroučnou preambuly, jejíž přijetí je podmínkou včlenění bratstva do církve. I když oficiální odpověď stále nepřišla, vyjádření lídrů bratrstva ukazuje, že nabídka ze strany Říma zůstane nepřijatá. 

„Věci jsou zablokované, vrátili jsme se k počátečnímu bodu, jsme přesně tam, kde byl monsignor Lefébvre v roce 1974. Takto pokračujeme v našem boji,“ řekl biskup Fellay v polovině prosince během kázání v pařížském kostele Saint Nicolas du Chardonnet. Požadavky Vatikánu, aby uznali Učitelský úřad církve jako skutečného interpretátora tradice, respektovali Druhý vatikánský koncil a platnost pokoncilové liturgie jsou podle Fellaye nepřijatelné. Poukázal při tom na mezináboženské setkání v Assisi v roce 1986, které svolal Jan Pavel II. a které podle něho odporuje tradici či na víru devastovanou důsledky pokoncilové liturgie. Podle Fellaye prochází církev pravděpodobně nejhorším obdobím, protože jsou to „biskupové a kardinálové, kteří nevedou duše do nebe, ale žehnají cesty, které je přivádějí do pekla“. 

Převzato z blogu Svetkrestanstva.sk.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)