Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Evangelíci připomněli svoje stanovisko k problematice vysídlení sudetských Němců

Domácí zpravodajství / kir / / 24. ledna 2013 14:56
Evangelíci připomněli svoje stanovisko k problematice vysídlení sudetských Němců

Transport vysídlených českých Němců po druhé světové válce
Autor: Wikimedia Commons

Praha - Synodní rada Českobratrské církve evangelické po svém úterním zasedání připomněla témeř dvacet let starý dokument z roku 1995  „K problematice vysídlení sudetských Němců“. Odkaz na dokument se objevil na titulní stránce oficiálního webu církve e-cirkev.cz.

„I když nám to může být líto, návrat k dřívějším poměrům není možný; o co jsme všichni přišli, je nutno přičíst k válečným ztrátám. Jediné, co zbývá, je vyjít ze statu quo bez vzájemného obviňování a požadavků a budovat naše vztahy od základu znova (ostatně dobrým fundamentem je i německo-česká smlouva),“ píše se ve Stanovisku ČCE, které je uzavřeno slovy:

„Vědomi si, že taková cesta je dlouhá a obestavěná zástupy těch, kteří se ještě dnes nechtějí vzdát ducha nacionalismu (často spjatého s fašistickou a komunistickou nostalgií), apelujeme zde na ty, kteří naopak chtějí společně zachovat křesťanského ducha (vyznavače různých konfesí), ale stejně tak i na ostatní lidi. Chceme být k onomu novému budování připraveni, a proto žádáme o odpuštění za to, čím jsme se vskutku na kom provinili, a jsme připraveni odpustit těm, kteří se provinili na nás. A k tomu ostatnímu nám všem dopomáhej Bůh!“

Na toto prohlášení reagoval synod Evangelické církve v Německu (EKD). Německá strana přijala české Stanovisko „s pohnutím a vděčností“ a spatřuje ve stanovisku Českobratrské církve evangelické nesmírně důležitý příspěvek ke smíření v srdci Evropy.

„Bůh v Kristu usmířil svět se sebou (2K 5,19). To nás zavazuje usilovat o smíření mezi lidmi národy i církvemi. ... Teologie podobně jako mezinárodní právo bude s to jen částečně přispět k řešení stávajících politických otázek. Její politická mluva se méně dotýká svrchní vrstvy konkrétních politických rozhodnutí, ale postihuje spíše hlubinnou vrstvu vnitřních předpokladů, realistického úsudku a skutečné připravenosti ke smíření. Nemůže být úlohou církve předkládat právní a politická řešení otevřených otázek mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo. Církev však jistě může pomáhat vytvářet vnitřní předpoklady, a řešení tak umožňovat,“ uvádí Prohlášení Synody EKD.

Celé znění obou stanovisek je ke stažení zde.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)