Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Egyptský soud: tresty smrti za film hanobící Mohameda

Ze světa / juml / ČTK / 29. ledna 2013 16:21

Káhira - Egyptský nejvyšší soud dnes potvrdil rozsudky smrti nad sedmi koptskými křesťany za natočení filmu hanobícího muslimského proroka Mohameda. Stejný verdikt pro amerického kazatele Terryho Jonese, odsouzeného ve stejném případu, soudci zmírnili na pět let vězení. Infrormovala o tom agentura ANSA. Verdikty byly vyneseny v nepřítomnosti všech obžalovaných, kteří se nacházejí v USA.

Sedm koptů a kontroverzní kazatel Jones byli stíháni kvůli filmu Nevinnost muslimů, který zobrazil proroka Mohameda jako chlípníka. Klipy z filmu po zveřejnění na internetu vyvolaly protesty v muslimském světě.

Sedm koptů, mezi nimiž je i údajný producent filmu Mark Basseley Youssef, již v listopadu egyptská justice shledala vinnými z urážky islámu a ohrožení jednoty národa. Nejvyšší trest soudci v listopadu vynesli také nad Jonesem, kontroverzním floridským pastorem.

Rozsudky smrti kvůli spornému filmu byly pak předány egyptské nejvyšší náboženské autoritě, aby je potvrdila, nebo zamítla.

Vlna protiamerických protestů, které klipy z filmu Nevinnost muslimů vyvolaly, si na podzim v blízkovýchodních zemích vyžádala více než 30 mrtvých.

Jones muslimy rozlítil už před třemi lety, když chtěl veřejně spálit výtisky koránu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)