Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve vsetínském okrese stoupá obliba komentovaných prohlídek sakrálních objektů

Domácí zpravodajství / MiH / Denik.cz/Vlastní zpráva / 1. února 2013 11:45

Vsetín - Oblíbenost komentovaných prohlídek církevních staveb ve vsetínském okrese stoupá. Například římskokatolický kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Vsetíně navštívilo v minulém roce téměř dva tisíce lidí, informuje Denik.cz.

Vsetínský kostel je jedním z dvacítky církevních staveb ve Zlínském kraji, zapojených do projektu Otevřené brány. "Nahlédnout do prostor kostela mohou zájemci od června do srpna. Mimo sezonu také v květnu a září," sdělil místní farář František Král. Dodal, že v době církevních obřadů, koncertů a dalších akcí se od prohlídek upouští. Kromě toho vsetínského si mohou na Valašsku lidé prohlédnout také kostel Všech svatých v Rožnově pod Radhoštěm, farní kostel Navštívení Panny Marie v Zašové a kostel Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích.

Vsetínský kostel Nanebevzetí Panny Marie je poměrně netypická církevní stavba pobělohorského baroka z konce 17. století, která měla původně jiné určení. Majitel panství hrabě Jiří Illésházy chtěl vybudovat nový zámek, ale po vyhoření původního dřevěného kostelíku a fary roku 1683 věnoval nedokončenou stavbu zámku katolické církvi. Po nutných úpravách byl kostel vysvěcen roku 1689. Z původního zámku zůstaly zachovány obranné nárožní rondely se střílnami (středoevropská rarita) a v západní zdi pozůstatky po konzolách plánovaného balkonu. Při úpravách v 19. století byla věž kostela ukončena cibulovitou bání se třemi novými zvony.


Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)