Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zeman se zřejmě v den inaugurace pokloní sv. Václavu

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 5. února 2013 19:49
Zeman se zřejmě v den inaugurace pokloní sv. Václavu

Miloš Zeman
Autor: Zemannahrad.cz

Praha - V den inaugurace nového prezidenta Miloše Zemana zřejmě bude v katedrále sv. Víta krátká pobožnost ve Svatováclavské kapli. O tom, že by se konalo Te Deum, tedy děkovná mše, se nejedná. Zatím se předpokládá, že Zeman by se 8. března poklonil u hrobu sv. Václava, podobně jako v roce 2008 současný prezident Václav Klaus. Zeman si dále zřejmě vyslechne úryvek z písma a modlitbu za vlast, uvedl dnes na dotaz ČTK mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora.

O detailech krátkého ceremoniálu v katedrále na počest hlavy státu a o přítomnosti hostů jednají zástupci protokolu Hradu a pražského arcibiskupství. "Tak jako předchozí prezident by se poklonil u hrobu knížete sv. Václava... Zaznít by mohl také Svatováclavský chorál," uvedl Pištora.

Památce sv. Václava, patrona českých zemí, se v den složení slibu přišel poklonit před pěti lety také současný prezident Václav Klaus, doprovodila ho manželka Livia. Ceremonie se zúčastnil i kardinál Miloslav Vlk, tehdejší pražský arcibiskup, a další vysocí církevní hodnostáři. Návštěva svatovítské katedrály byla tehdy novinkou Klausovy inaugurace, při uvedení do funkce na počátku jeho prvního funkčního období žádné církevní obřady nebyly.

Děkovná bohoslužba Te Deum, delší obřad, se v předchozím období sloužila v přelomových letech 1989 a 1993, když se ujímal funkce Klausův předchůdce Václav Havel. V roce 1989 padl komunismus, o čtyři roky později vznikla samostatná Česká republika.

Při inauguracích prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka a Edvarda Beneše se církevní obřady nekonaly. Te Deum ale byla sloužena při uvedení do úřadu Emila Háchy v listopadu 1938. Na mši do katedrály přišel jako jediný prezident komunistické éry Klement Gottwald. V československé a české tradici se tedy Te Deum vyskytuje velice omezeně.

Zeman, jehož nově zvolili lidé v přímé volbě, se ujme funkce složením slibu 8. března na společné schůzi Poslanecké sněmovny a Senátu ve Vladislavském sále na Pražském hradě. Součástí slavnostního dne má být i přehlídka čestné jednotky na hradním nádvoří a položení věnce u Masarykovy sochy na Hradčanském náměstí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)