Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Atentátník Agca opět přišel s další verzí útoku na papeže

Archiv zpráv / juml / ČTK / 7. února 2013 20:47

Řím - Turecký atentátník Mehmet Ali Agca přišel s novou verzí toho, kdo stál za jeho útokem na papeže Jana Pavla II. z roku 1981. Atentát mu prý nařídil íránský duchovní vůdce ajatolláh Rúholláh Chomejní. To také údajně sdělil papeži, když ho v roce 1983 navštívil v italské věznici, řekl dnes Agca agentuře ANSA. Někdejší tajemník Jana Pavla II. Stanislaw Dziwisz, který byl návštěvě přítomen, to ale popírá.

Podle Dziwisze, který nyní zastává úřad krakovského arcibiskupa a který byl přímým svědkem rozhovoru mezi papežem a Agcou v jeho cele, se o tom, kdo atentát na papeže nařídil, vůbec nemluvilo.

"To, co tvrdí Vatikán, není pravda. Potvrzuji, že jsem papeži (Janu Pavlu II.) řekl, že mi ajatolláh Chomejní nařídil, abych ho zabil," řekl dnes Agca.

"Považoval ho (papeže) za ztělesnění Satana," vysvětlil Agca, který obvinil vůdce íránské islámské revoluce Chomejního z toho, že stál za útokem na papeže, ve své knize.

Agca střílel na papeže Jana Pavla II. 13. května 1981, při generální audienci na Svatopetrském náměstí. Zasáhl ho čtyřmi kulkami, papežova zranění si vyžádala několikahodinový chirurgický zákrok a komplikovanou několikatýdenní rekonvalescenci.

Agca byl zatčen hned po atentátu a v červenci 1981 odsouzen k doživotnímu vězení. V roce 2000 mu italský prezident Carlo Azeglio Ciampi na papežovu žádost udělil milost. Agca poté odletěl do Turecka, kde byl znovu uvězněn za dřívější vraždu novináře. Na svobodu se dostal v roce 2010.

Agca, u něhož lékaři v roce 2006 zjistili těžkou poruchu osobnosti a asociální chování, strávil v italském a tureckém vězení téměř 29 let.

Papež sám atentátníkovi odpustil pár dnů po činu a v roce 1983 ho navštívil v cele.

Agca uváděl v minulosti mnoho verzí motivu svého činu, které poté často odvolával, čímž snižoval jejich hodnověrnost. Zpočátku tvrdil, že jednal na vlastní pěst, později prohlásil, že si ho najala bulharská tajná služba z pověření sovětské KGB. Po propuštění pak v rozhovoru v turecké televizi řekl, že za atentátem stál Vatikán.

Pozadí atentátu na papeže Jana Pavla II. nebylo nikdy řádně vysvětleno a v roce 1997 bylo jeho vyšetřování definitivně zastaveno.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)