Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Světový tisk žije papežovou rezignací

Ze světa / juml / ČTK / 12. února 2013 13:20

Vatikán - Pondělní překvapivé oznámení pětaosmdesátiletého papeže Benedikta XVI., že na konci února odstoupí z čela katolické církve, je náplní titulních stran dnešního tisku ve světě a zároveň vyvolalo příliv dohadů o dopadech na katolickou církev i o možném nástupci, kterým by nemusel být Evropan. Komentátoři podle agentury AFP také zvažují, s čím přijde příští papež, aby v církvi nastaly změny.

"Teologicky i politicky byl (Benedikt) pokračováním (předchozího papeže) Jana Pavla II., s jeho přednostmi i vadami," usoudil britský The Guardian. The Times si vybírají papežův citát "moje síly už nestačí", aby objasnily obrovskou tíhu povinností ležících na hlavě církve v 21. století.

Benediktova volba se tak jeví "rozhodnutím důstojným a nezištným", ale nástupce bude muset učinit vedení církve "kolegiálnějším podnikem". "Nabídka volného místa: hledá se nový vůdce pro 1,2 miliardy katolíků," nadepisuje The Independent a zdůrazňuje, že papežovo oznámení uvrhlo církev "do bouře". "Auf Wiedersehen", loučí se The Sun s německým papežem.

Argentinský deník Clarín se ptá, zda nový papež bude pocházet z Ameriky, Asie či Afriky. "Téměř nečekané rozhodnutí nynější hlavy církve odstoupit vytvořilo možnosti ke změně tradic a ustálených kritérií při volbě příštího papeže, která by mohla vytvořit nové překvapení zvolením Latinoameričana, Asijce či Afričana," usoudil autor úvodníku.

Na Filipínách, katolické baště v Asii, žije tisk a internet dohady, jaké šance ve Vatikánu má místní kardinál Luis Antonio Tagle.

Pro francouzský katolický list La Croix je rozhodnutí Benedikta XVI. "jen polovičním překvapením", protože během svého pontifikátu několikrát zopakoval, že by neváhal odstoupit, pokud by mu fyzické, psychické či duševní potíže bránily v plnění jeho úkolů - a také se tak rozhodl "s vědomím, že tak činí pro blaho církve".

Konzervativní Le Figaro ve zvláštním vydání vyzdvihl "pokoru" Benedikta XVI., který "cítil, že výzvy stojící před současnou církví přesahují jeho síly". A toto rozhodnutí otevírá i novou éru v dějinách moderní katolické církve již tím, že konkláve volící novou hlavu církve se bude konat za života odstupujícího papeže.

"Papus interruptus", nadepsal Libération, který i úvodník sepsal v latině (s překladem na další straně). "Nikdo se nikdy nedozví, zda Benedikt XVI. skončil kvůli fyzické či metafyzické únavě. Zda tělo bylo už příliš slabé a neskýtalo potřebnou sílu k plnění úkolu. Anebo, zda to byla duše, která už nevěřila...," dohaduje se levicový deník.

Ruský tisk spekuluje, zda v pozadí papežovy rezignace nebyly spíše církevní skandály než zdraví, a připomíná, že na nástupci budou v mnohém záviset i vztahy s ruskou pravoslavnou církví, i když zlom v blízké době se prý čekat nedá.

"Katolický svět je v šoku. Teď hlavní otázka zní, kdo se stane nástupcem a zda dokáže (či bude chtít) provést reformy, o nichž hovoří mnozí katolíci," napsal Kommersant a připomněl odpor konzervativce Benedikta XVI. k návrhům novot jako zrušení celibátu či vysvěcování žen. Teď už věk a národnost budoucího papeže nebudou hrát takovou roli jako v roce 2005, v prvé řadě se bude hledět na názory, a tak prý největší šance mají kardinálové z Tegucigalpy, Quebeku a Milána.

"Obrněný Joseph Ratzinger odejde do dějin jako veliký papež," připouští polský liberální list Gazeta Wyborcza. Ale hned dodává, že "(papež) vidí, že církev je v situaci nesrovnatelně horší, než se zdálo za jeho předchůdce", Poláka Jana Pavla II., a to kvůli "morální kompromitaci duchovenstva pedofilií", jakož i kvůli tomu, že "vysocí vatikánští úředníci jsou rozhádaní jako děcka na pískovišti".

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)