Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Znojmo se připojí k cyrilometodějským oslavám tím, že odhalí sochu věrozvěstů

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 12. února 2013 16:52

Znojmo - Znojmo se připojí k letošním velkolepým oslavám 1150 let od příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Při příležitosti oslav radnice odhalí v městské části Hradiště sochu sv. Rostislava, informovala ČTK mluvčí Zuzana Pastrňáková. Stěžejní místa oslav budou v Mikulčicích na Hodonínsku a na Velehradě, připojí se ale mnohá další moravská města. Na počest Cyrila a Metoděje se také budou 5. července na radnicích vyvěšovat moravské vlajky.

Sochu sv. Rostislava za 320.000 korun odhalí ve Znojmě 16. června. Rostislav byl druhým velkomoravským knížetem a právě za jeho vlády přišli věrozvěsti Cyril a Metoděj. "Socha sv. Rostislava bude i s podstavcem vysoká tři metry. Stát má na levé straně při příjezdu od Znojma na Hradiště," uvedla Pastrňáková. Znojmo na sochu přispěje 75.000 korun. Samotné oslavy, jejichž součástí bude divadelní představení či živá hudba, vyjdou město na 100.000 korun, dalších 100.000 žádá radnice od krajského úřadu. Sloužena bude i liturgie.

Na oslavy příchodu Cyrila a Metoděje úřad Jihomoravského kraje vyčlenil zhruba 16 milionů korun. Přispěje na různé přednášky, konference, kulturní akce k připomenutí výročí i vytvoření filmu o věrozvěstech. V souvislosti s oslavami se očekává příjezd nejvyššího představitele pravoslaví - Bartoloměje I. Pozván na Moravu byl opakovaně také papež Benedikt XVI. Dříve, než se rozhodl, zda se tradičního setkání na Velehradě zúčastní, na post rezignoval. Mnozí lidé čekají, co učiní jeho nástupce. Otázkou ale je, jak dlouho jeho výběr potrvá.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)