Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež prý začal o rezignaci přemýšlet po zranění hlavy v Mexiku

Ze světa / juml / ČTK / 14. února 2013 14:16

Vatikán - Velkou roli při rozhodnutí papeže Benedikta XVI. rezignovat údajně sehrálo drobné zranění hlavy, které si přivodil loni na své cestě po Latinské Americe. Informoval o tom dnes deník The Guardian s odvoláním na italský tisk.

Prelát, který nejvyššího představitele katolické církve na cestě doprovázel, sdělil listu La Stampa, že papež se tehdy zranil v noci v hotelovém pokoji v Mexiku, když se mu potmě nedařilo najít vypínač.

O zranění Vatikán veřejnost neinformoval, protože prý nebylo hluboké ani závažné. Podle deníku La Stampa ale Benedikt XVI. z rány lehce krvácel a stopy krve zůstaly na jeho vlasech i polštáři. Druhý den se nicméně papež zúčastnil všech plánovaných akcí a ránu zakryla jeho bílá čapka.

Benediktův osobní lékař tenkrát papežovi připomněl, jak velkou zátěž pro něj tyto návštěvy vzdálených zemí představují.

Nejmenovaný prelát doprovázející papeže prohlásil, že ačkoli Benedikt XVI. pracoval v Mexiku na 100 procent, "věděl zároveň, že už nemá fyzické síly vydržet tyto dlouhé mise, časový posun a tíhu závazků vůči veřejnosti".

Krátce po této cestě, jež hlavu katolické církve minulé jaro zavedla do Mexika a na Kubu, se papež rozhodl, že odstoupí, uvedl polooficiální vatikánský deník L'Osservatore Romano.

Vatikán několikrát zopakoval, že za papežovou nečekanou rezignací nestojí konkrétní nemoc, ale že je motivována výhradně jeho "pokročilým věkem" a ubývajícími silami. V úterý nicméně Vatikán poprvé přiznal, že papež má již léta kardiostimulátor a před pár měsíci podstoupil operaci, při němž byla vyměněna baterie přístroje.

Podle agentury AP byla nedlouho po papežově návratu z Mexika zahájena přestavba kláštera na severním okraji Vatikánských zahrad, kde bude papež po odchodu do výslužby bydlet. Čtyřpatrovou budovu přiléhající ke klášteru v poslední době obývaly jeptišky a nikdo, až na pár Benediktových nejbližších, netušil, že se zde připravuje papežův budoucí domov.

Klášter Mater Ecclesiae byl postaven v roce 1992 na přání papeže Jana Pavla II., který si přál mít rezidenci, kde by mohl vždy delší dobu hostit rozjímavé náboženské řády. Poslední takový řád rozjímavých sester opustil rezidenci v říjnu a okamžitě poté začala rekonstrukce, řekl agentuře AP Giovanni Maria Vian, šéfredaktor deníku L'Osservatore Romano. "Mnoho lidí se domnívalo, že objekt renovují pro nové sestry, ale bylo to pro papeže," dodal Vian.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)