Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Krejčovská firma Gamarelli je již na nového papeže připravena

Ze světa / MiH / ČTK / 16. února 2013 15:47

Vatikán - Sázkové kurzy na to, kdo má největší šance nahradit na papežském stolci Benedikta XVI. se mění každým dnem, ale přinejmenším na jednom místě v Římě už volba nové hlavy katolické církve nikoho nepřekvapí. Krejčovská firma Gamarelli, která pro papeže šije od 19. století, už má pro Benediktova nástupce připravené roucho. Spíš než věšteckým schopnostem to je ale třeba přičíst zkušenostem jejích majitelů, napsala agentura ANSA.

"Nejsou v tom žádná kouzla, jen se snažíme být diskrétní a důkladní," vysvětlil poslední dědic krejčovské dynastie, 68letý Filippo Gammarelli. I když od chvíle, kdy v pondělí papež překvapivě ohlásil svou rezignaci, uplynul jen necelý týden, je jeho podnik na nového papeže připraven. Ve skladu totiž čekají papežská roucha ve třech velikostech - S, M a L. Tři sady papežských rouch jsou chytře ušity tak, aby bylo možné je v krátké době upravit - zabrat je nebo povolit. Tyto úpravy mohou jeptišky udělat bezprostředně předtím, než nový pontifik poprvé předstoupí před shromážděný dav, aby ho pozdravil. Teprve poté začne pro krejčí další práce, protože novému papeži začnou šít oděv přímo na míru. Firma Gammarelli byla založena v roce 1798 a má zaslouženou pověst zcela diskrétního podniku, který vyrábí zboží nejvyšší kvality. Právě zdrženlivost majitelů ale provokuje představivost a média často firmu vykreslují jako privilegovanou dílnu, která na své modely používá pera vzácných ptáků a nejdražší vlnu z andských alpak. To ale hlavní krejčí odmítá.

"Je to nesmysl. Šijeme z nejlepší italské vlny, kvalitní, ale nijak přehnaně drahé," tvrdí Massimiliano Gammarelli. Pak už používáme jen hedvábí - třeba na knoflíky a lemovky - a len na vyšívanou superpelici. Všechny oděvy se u Gammarelliů šijí ručně, ale vzhledem k auře mlčení se toho o jejich výrobcích mnoho dalšího neví. Firma nesděluje, kolik její roucha stojí, ani kdo konkrétně si je kupuje. Svými nejprominentnějšími zákazníky - papeži, se ale majitelé přece jen rádi pochlubí. "Oblékali jsme posledních osm papežů," počítá Massimiliano Gammarelli. Předchozí papež Jan Pavel II. nosil bílou kleriku s 30 knoflíky, což je zcela obvyklá velikost. Během 26 let pontifikátu si objednával zhruba jedno až dvě nová roucha za rok, vzpomíná Filippo Gammarelli. "Nebyl nijak malicherný. Byl to příjemný zákazník," tvrdí. Benedikt XVI. měl prý naproti tomu "větší smysl pro detail", což potvrzuje jeho pověst znalce módy, který se na veřejnosti objevoval v okázalých kloboucích a červených botách.

Firma Gammarelli se téměř výhradně zaměřuje na zakázky pro církev, její pověst má ale takovou přitažlivost, že u ní občas smokingy či uniformy šijí i "běžní smrtelníci". Bývalý francouzský premiér Éduard Balladur si obchod oblíbil natolik, že si z něj nechával posílat ponožky. Vlněné červené ponožky, určené původně kardinálům, se ostatně staly třeba v kruzích italské aristokratické smetánky módním hitem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)