Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Kolíně uctí památku arciopata Opaska odhalením jeho busty

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 16. února 2013 15:49

Kolín - Kolín si připomene blížící se 100. výročí narození arciopata benediktinského kláštera v Praze-Břevnově Anastáze Opaska odhalením jeho busty. Teolog, básník a literární historik Opasek ve městě vyrůstal. Radnice chce bustu odkoupit od sochaře Stanislava Hanzíka, kterému arciopat na sklonku života seděl modelem, řekl ČTK starosta Vít Rakušan (Změna pro Kolín).

Město na odkoupení busty vyčlenilo 180.000 korun. O jejím umístění ještě bude jednat s autorem. Slavnostní odhalení je plánováno 20. dubna, na kdy připadá výročí Opaskova narození. Arciopat břevnovského kláštera se narodil ve Vídni, jeho rodina se později vrátila do Čech. V Kolíně maturoval na reálném gymnáziu. "Anastáz Opasek v Kolíně žil a strávil mládí, vyrostl tady, jeho maminka tady bydlela, jezdil sem za ní na návštěvy. Svoji primici, tedy první mši svatou, sloužil v chrámu svatého Bartoloměje a jeho první domácí cesta po návratu z emigrace vedla samozřejmě do Břevnova a potom hned do Kolína," podotkl Rakušan. "Je to osobnost spojená s Kolínem velmi úzce a dlouhodobě se tady na něj zapomínalo. My bychom to chtěli napravit," dodal.

Po studiích teologie byl Opasek v roce 1938 vysvěcen na kněze. V dubnu 1947 jej zvolili 60. opatem břevnovského kláštera. Po komunistickém puči na něj však čekalo vykonstruované obvinění ze špionáže ve prospěch Vatikánu. V září 1949 byl zatčen, o rok později odsouzen za údajnou velezradu a špionáž na doživotí. Po amnestii v roce 1960 byl osvobozen, nemohl však vykonávat kněžskou činnost. V roce 1968 sice Opasek získal zpět státní souhlas k výkonu kněžského povolání, po srpnové invazi však odjel do exilu v bavorském Rohru. Tam se podílel na vzniku katolické laické organizace Opus bonum (Dobré dílo), která vydávala v Československu zakázanou literaturu. Psal také meditativně laděnou poezii a spolupracoval na vzniku svých memoárů, které vyšly v 90. letech. V roce 1990 se Opasek vrátil do Prahy a podílel se na obnovení činnosti břevnovského kláštera, který byl povýšen na arciopatství. Zemřel v Rohru 24. srpna 1999.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)