Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dobrovolníci zachraňují v Klení cenný gotický kostel

Kultura / MiH / Česká televize / 16. února 2013 15:59

Klení (Českokrumlovsko) - Obyvatelé Klení na Kaplicku se snaží zachránit chátrající kostel sv. Vavřince. Je ze 14. století a patří mezi nejstarší v kraji. Církev ho od 60. let nepoužívá a obec ho do svého majetku nechce. Místní dominantu tak zachraňují dobrovolníci. Těm už se podařilo zakonzervovat střechu a zpevnit klenbu.

Někdejší dominanta obce se za půl století nepoužívání proměnila v chátrající stavbu. O kostel se ale začali starat dobrovolníci. Od jara tu odpracovali přes 200 hodin. Vyčistili starý nepoužívaný hřbitov od náletových dřevin, postavili pomníky, vyčistili zídku. Ke konci roku kostel zabezpečili před zimou. Plán na rekonstrukci počítá s více než pěti miliony korun. Ty by měly zajistit granty. Vnější fasáda opadala, hlavní je teď ale zpevnit klenby kostela a opravit vylámanou podlahu. Kostelu chybí i okna. Kostel, který leží v bývalém příhraničním pásmu, byl odsvěcen ve druhé polovině minulého století a církev ho znovu používat neplánuje.

Bezúplatný převod kostela na obec zastupitelstvo zamítlo, od církve ho tak má na deset let vypůjčený občanské sdružení. To chce do budoucna kostel využívat jako výstavní prostor a zapojit ho do oficiálních turistických tras. Už teď tu pořádá charitativní koncerty. Starostka Benešova nad Černou Veronika Korchová (KDU-ČSL) se nechala slyšet, že obec je připravená poskytnout finanční pomoc.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)