Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

ČSSD předala ÚS návrh na zrušení církevních restitucí

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 18. února 2013 12:10
ČSSD předala ÚS návrh na zrušení církevních restitucí

ČSSD logo
Autor: cssd.cz

Brno - Sociální demokraté dnes podali k Ústavnímu soudu (ÚS) návrh na zrušení zákona o církevních restitucích. Nesouhlasí s podmínkami majetkového vyrovnání státu a církví. Návrh podal jménem poslanců ČSSD předseda jejich klubu Jeroným Tejc. Na ÚS se již obrátily také Věci veřejné (VV), které pro svůj podnět získaly podporu senátorů.

ČSSD navrhuje zrušit zákon jako celek. "Zákon není použitelný pro nějaké další jednání. Měl by se nastavit úplně nový mechanismus výpočtu odškodnění," řekl Tejc. Sociální demokraté žádají o přednostní projednání návrhu. Podle Tejce by bylo dobré, kdyby se Ústavní soud k restitucím nějak vyjádřil do poloviny roku. "Do podzimu má být mezi jednotlivými církvemi a vládou uzavřena smlouva, která bude fakticky nevypověditelná a ze které budou samozřejmě plynout státu výrazné závazky," řekl Tejc.

Délku rozhodování Ústavního soudu lze jen těžko předjímat. Po půlnoci počítač podle stanoveného algoritmu přidělí návrh některému ze soudců. "Soudce zpravodaj se poté bude seznamovat se spisem a jeho jednotlivými procesními aspekty a teprve poté bude schopen připravit zpravodajskou zprávu a předložit ji plénu," uvedl šéf protokolu ÚS Vlastimil Göttinger.

Ústavní soud v minulosti v řadě nálezů volal po majetkovém vyrovnání státu s církvemi a opakovaně kritizoval zákonodárce za dlouholetou nečinnost. Postoj Ústavního soudu tak vláda opakovaně zmiňovala jako jeden z podpůrných argumentů při schvalování zákona o církevních restitucích.

Částka, kterou mají církve dostat, je podle Tejce vypočtená nejasným způsobem a zvýhodňuje některé církve oproti jiným. "Stát svévolně vybral několik církví, bez ohledu na pravidla, která platí, a rozhodl se, že jim určitým způsobem do budoucna zlepší postavení oproti církvím jiným. Tímto došlo k porušení principu laického státu, který se nemá vázat na žádnou ideologii nebo náboženství," uvedl Tejc.

Církve podle schváleného zákona od státu dostanou nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také celkem 59 miliard korun, navýšených o inflaci. Zároveň stát postupně přestane hradit platy duchovních ve výši zhruba půldruhé miliardy korun ročně. Podle Tejce by měla být náhrada vyplacená v penězích nižší o desítky miliard korun. Některé církve by prý neměly dostat nic, například proto, že jsou registrované až po roce 1990.

Věci veřejné podávaly svůj návrh proti restitucím nadvakrát. Nejprve se pod něj podepsali poslanci VV, jichž ale není dostatek pro podání návrhu na zrušení zákona. Proto soud jejich podnět odmítl. Poté VV získaly podporu dostatečného počtu senátorů a návrh podaly znovu. Dosud o něm ÚS nerozhodl. Stížnost chystají také komunisté.

Není jasné, jak se ÚS vypořádá s tím, že proti restitucím směřuje více návrhů. Může je například sloučit ke společnému projednání, případně by se mohl zabývat pouze prvním doručeným podnětem. Tejc návrhu Věcí veřejných nedává moc šancí. Není v něm prý dost ústavních argumentů, je spíše formalistický. Sociální demokraté jsou přesvědčeni, že oni shromáždili argumentů více.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)