Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Církevní památky Zlínského kraje otevřou své brány turistům

Kultura / MiH / ČTK / 19. února 2013 21:38

Zlín - Vybrané církevní památky ve Zlínském kraji budou od května do září opět přístupné i mimo bohoslužby. Do projektu nazvaného Otevřené brány je zatím přihlášeno 22 kostelů v regionu. Loni do nich zavítalo téměř 81.000 turistů. Otevřené brány jsou ojedinělým projektem Zlínského kraje, Arcibiskupství olomouckého, farností i měst a obcí. Letos se uskuteční jeho pátý ročník, který se ponese ve znamení oslav cyrilometodějského výročí.

"Předpokládáme s ohledem na významné výročí na Velehradě (1150 let od příchodu Cyrila a Metoděje na Moravu) větší příliv turistů ze zahraničí. Chceme se proto zásobit cizojazyčnými materiály, které budou k dispozici v jednotlivých kostelích," řekl dnes novinářům krajský radní pro kulturu a cestovní ruch Ladislav Kryštof (ČSSD). Dodal, že hejtmanství na projekt Otevřené brány uvolní letos půl milionu korun. Kromě tisku propagačních materiálů půjdou peníze i na odměny a vyškolení asi 70 průvodců.

Z loňských téměř 81.000 návštěvníků sakrálních památek tvořili zhruba desetinu zahraniční hosté. Letos jich hejtmanství očekává mnohem více. Kromě vyšší návštěvnosti na Velehradě si slibuje výraznější zájem turistů i o další církevní památky v regionu, například na dalších poutních místech na Svatém Hostýně, v části Zlína Štípa a v Provodově na Zlínsku, ale i o kostely v centru Zlína, Kroměříže, Vsetína i Uherského Hradiště.

Propagační materiály budou připraveny pro anglicky, polsky, italsky a německy mluvící turisty. Prohlídky zajistí průvodci, na jejichž školení se podílí Cyrilometodějská teologická fakulta v Olomouci. Podle Kryštofa nemusí být počet památek, které se do letošního ročníku zapojí, ještě definitivní. Kromě toho, že jejich otevření přispívá k rozvoji turistického ruchu, díky projektu se také daří sakrální stavby oživit. Otevřené brány tak lidem ukazují i místa, kam se běžně nedostanou, kostely bývají i místem koncertů nebo výstav.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)