Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Benedikt XVI. pravděpodobně zkrátí lhůtu pro svolání konkláve

Ze světa / vlu / ČTK / 20. února 2013 16:00
Benedikt XVI. pravděpodobně zkrátí lhůtu pro svolání konkláve

Benedikt XVI. při návštěvě USA v roce 2008
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Vatikán - Dosluhující papež Benedikt XVI. by mohl ještě ve funkci dekretem změnit pravidla pro konání konkláve, které bude volit jeho nástupce. Podle agentury ANSA o tom dnes informoval vatikánský mluvčí Federico Lombardi. Agentura AFP poznamenala, že změny by měly umožnit dřívější konání konkláve.

Vatikán původně naznačoval, že kolegium kardinálů by mělo novou hlavu římskokatolické církve zvolit do Velikonoc, tedy zhruba v polovině příštího měsíce. Podle stávajících pravidel by se totiž měli kardinálové sejít 15 až 20 dní po papežově odstoupení. Už o víkendu ale Lombardi nevyloučil, že by konkláve mohlo začít hned první den po Benediktově odstoupení - tedy 1. března.

Podle Lombardiho by měl papež vydat dokument zvaný motu proprio. Těmito dekrety mohou papežové menšími změnami zasahovat do kanonického práva a církevních procedur. 

Papež mě problémy se zdravím již delší dobu, lékaři mu zakázili cestu do Brazílie

Informace o dlouhodobých zdravotních problémech papeže napsal v dnešním článku pro římský deník La Stampa jeho dlouholetý vatikánský korespondent Marco Tosatti. Podle něj má Benedikt vážné potíže s vysokým tlakem, a lékaři mu proto v podstatě zakázali další letecké cesty přes Atlantik. Kromě toho prý papež špatně chodí, má problémy se spánkem a oslepnul na levé oko. Tosatti uvedl, že zprávy o horšícím se papežově zdraví měl od jeho spolupracovníků už několik let, ale slíbil, že je nezveřejní, dokud bude Benedikt v úřadě. 

"Celkový obraz vypovídá o jeho zhoršujícím se zdraví a ubývajících silách - a v tomto kontextu je jeho rozhodnutí rezignovat ospravedlnitelné," napsal Tosatti. Novinář s odkazem na papežova lékaře Patrizia Polisku uvedl, že Benedikta už dva roky trápily velké výkyvy krevního tlaku. Odborníci mu proto doporučovali, aby pokud možno co nejméně létal letadlem. Cestu do Brazílie, kterou papež letos plánoval, mu pak prakticky zakázali.

Benedikt prý měl problémy se spánkem, několikrát během svých cest spadl z postele a potloukl se. Kromě toho ho trápí bolavé klouby a potíže s chůzí prohlubuje i fakt, že téměř nevidí na levé oko. Minulý týden Vatikán přiznal, že Benedikt před třemi měsíci podstoupil operaci, během níž mu lékaři vyměnili kardiostimulátor. Vyšlo také najevo, že Benedikt při loňské cestě do Mexika utrpěl lehčí zranění hlavy. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 73)