Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kniha Tomáše Halíka bude uvedena v Římě

Kultura / juml / ČKA / 25. února 2013 12:07
Kniha Tomáše Halíka bude uvedena v Římě

Pozvánka na uvedení Halíkovy knihy ve Vatikán
Autor: ČKA

Řím - Na papežské univerzitě sv. Tomáše v Římě se za účasti členů papežské kurie, zástupců diplomatického sboru  a profesorů římských univerzit bude v úterý 26. února konat  slavnostní zasedání k uvedení italského překladu knihy Tomáše Halíka Vzdáleným nablízku, který vydalo oficiální vydavatelství Svatého stolce Libreria Editrice Vaticana. Je to vůbec poprvé, kdy toto  vatikánské nakladatelství, v němž vycházela i všechna díla Jana Pavla II. a Benedikta XVI.,  vydalo knihu českého teologa. Tato kniha získala v r. 2010 Cenu za nejlepší teologickou knihu Evropy a byla přeložena již do 11 jazyků. 

Na slavnosti promluví rektor Papežské univerzity sv. Tomáše Konstac Adam OP,  ředitel vatikánského nakladatelství prof. Giussepe Costa a velvyslanec České republiky u Svatého Stolce Pavel Vošalík. Osobnost a dílo  autora mons. Halíka představí  pražský arcibiskup kardinál Duka. Poté bude následovat přednáška prof. Halíka o současné situaci církve v Evropě.

 Z proslovu prof. Halíka: "Má teologie vyrůstá z bolestné zkušenosti křesťanů v mé vlasti, která byla více než všechny okolní země vystavena tvrdému pronásledování po desítky let komunistického režimu. Jejich hluboké „ano“ k reformám II. vatikánského koncilu, k jeho výzvě k ekumenickému dialogu, k dialogu s ostatními náboženstvími, k dialogu se současným světem vyrostlo právě z jejich draze zaplacené zkušenosti. Z celého srdce uvítali rozhodnutí koncilu vzdát se nejrůznějších projevů triumfalismu a stávat se církví sloužící a solidární s utiskovanými a chudými. Mým učitelem filozofie byl český filozof Jan Patočka, který se stal spolu s mým přítelem Václavem Havlem prvním mluvčím iniciativy Charta 77 na obranu lidských práv – a za tuto angažovanost zaplatil svým životem. Každých z těchto mých učitelů byl pro mne nejen učitel teorie, nýbrž i mravní praxe. To je zavazující dědictví – a já stále cítím svou nedostatečnost v plnění úkolu být tomuto dědictví věrný a tvořivě ho rozvíjet v nových podmínkách."

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 55)