Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež se dnes rozloučí s věřícími při generální audienci

Ze světa / MiH / ČTK / 27. února 2013 9:18
Papež se dnes rozloučí s věřícími při generální audienci

Ilustrační foto
Autor: Papalvisit.co.uk / M. Mazur

Vatikán - Papež Benedikt XVI. se dnes rozloučí s věřícími na náměstí Svatého Petra při generální audienci, kterou doprovodí modlitba. Před dvěma týdny překvapila hlava římskokatolické církve svět oznámením, že kvůli pokročilému věku rezignuje k 28. únoru.

Očekává se obrovský zájem - místenku k účasti přímo na náměstí si rezervovalo 50.000 lidí a desetitisíce dalších budou ceremonii sledovat z přilehlých veřejných prostranství. Papež opustí funkci na konci svého pracovního dne ve čtvrtek ve 20:00, a to bez nějaké zvláštní ceremonie. Pouze dopoledne se rozloučí se všemi kardinály, kteří v tu dobu budou ve Vatikánu přítomní. V podvečer odletí Benedikt XVI. vrtulníkem do letního sídla papežů v Castel Gandolfo, které se nachází 25 kilometrů jižně od Říma.

Benedikt XVI. v pondělí vydal dekret, jímž změnil pravidla konání konkláve - shromáždění kardinálů, které bude po papežově rezignaci volit novou hlavu katolické církve. Volební sbor se nyní může sejít dříve než 15 dní po Benediktově odchodu ohlášeném na 28. února. Podle upraveného pravidla může konkláve začít už v první polovině března, pokud se v té době v Římě shromáždí všichni volitelé - tedy kardinálové mladší 80 let. Těch je 117, dva kardinálové však už avizovali, že se volby nezúčastní.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)