Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Oprava kostela v Úhercích u Plzně vyjde na 36 milionů korun

Domácí zpravodajství / MiH / Český rozhlas / 27. února 2013 9:29
Oprava kostela v Úhercích u Plzně vyjde na 36 milionů korun

kostel v Úhercích
Autor: www.propamatky.cz

Úherce (Plzeňsko) -

Pseudorománský kostel sv. Josefa v Úhercích u Plzně býval chloubou celého Nýřanska. Monumentální chrám na návsi vyrostl na přelomu 19. a 20. století za pouhé dva roky. Věřícím sloužil od roku 1902 až do 60. let. Podobně jako jiné církevní stavby ale zůstal po desetiletích komunismu v dezolátním stavu. Už 10 let se místní lidé snaží památku zachránit. Poté, co církev převedla kostel bezplatně na obec, začaly opravy. Informoval o tom Český rozhlas.

Sedm let shání peníze a organizuje stavební práce Nadace pro obnovu kostela svatého Josefa. Její předseda a bývalý úherecký starosta Miroslav Píšek uvedl, že oprava dosud stála 8 z celkem 36 milionů. Dotace prý činily 80 procent, zbytek nadace sehnala od obce Úherce, dalších obcí a měst v okolí a také soukromých subjektů, pomohly ale i příspěvky od lidí. V roce 2011 se podle Píška podařilo obnovit střešní plášť kostela včetně věže a fasády na věži, což je důležité pro to, aby do kostela nezatékalo a mohlo se pracovat vevnitř. 

„Dostali jsme se k tomu, že jsme v loňském roce mohli udělat první etapu obnovy stropu kostela,“ popsal. Letos se tak bude opravovat zbylá část stropu. Další postup prací záleží na výši státní dotace. Na druhou etapu opravy stropu bude nadace potřebovat 1,3 milionu korun, 600 tisíc pak na podlahu na západní straně kostela u kruchty. Loni nadace dostala na opravy od státu 690 tisíc. Plíšek doufá, že letos to bude více. I tak si ale obnova kostela vyžádá asi 20procentní spoluúčast nadace. Na opravy mohou přispět i lidé, a to sponzorským darem na bankovní účet nadace. 

Nejbližší příležitost prohlédnout si kostel v Úhercích bude 22. až 24. března při úherecké pouti. Poslední víkend v srpnu se pak má konat oslava 800 let od založení obce Úherce. Při této příležitosti se podle Píška plánuje v kostele výstava. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)