Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papežův poslední den budou sledovat kamery, i během odletu z Říma

Ze světa / vlu / ČTK / 27. února 2013 23:09
Papežův poslední den budou sledovat kamery, i během odletu z Říma

Benedikt XVI. při návštěvě USA v roce 2008
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Vatikán - Poslední hodiny papeže Benedikta XVI. v úřadě budou ve čtvrtek nepřetržitě sledovat kamery, a to i během jeho podvečerního letu z Říma do letního sídla v Castel Gandolfo. Vatikánská televize CTV dnes sdělila, že živé záběry z 19 kamer bude nabízet stanicím z celého světa. Benedikt se ve čtvrtek v poledne rozloučí s kardinály, večer pak z okna letního sídla naposledy požehná shromážděnému davu. Ve 20:00 pak brány Castel Gandolfo opustí příslušníci švýcarské gardy.

Šéf vatikánské televize Dario Viganò oznámil, že poslední den papeže budou kamery sledovat minutu po minutě. Vzniknou dokonce i záběry z paluby vrtulníku, v němž Benedikt naposledy v roli hlavy katolické církve opustí vatikánskou půdu.

Podle oficiálního programu se papež ve čtvrtek v 11:00 SEČ naposledy rozloučí s kardinály, po 16:00 hodině pak společně s doprovodem vyrazí na vatikánský heliport. Vrtulník mířící do Castel Gandolfo odletí kolem 17.00.

V 18:00 má Benedikt naposled osobně požehnat věřícím, a to z okna svého letního sídla. Úderem 20. hodiny se pak vzdá svého pontifikátu a stane se emeritním papežem. Přesně v tu chvíli brány Castel Gandolfo opustí příslušníci švýcarské gardy, která papeže střeží. Nahradí je vatikánská policie. 

Na generální audienci přišly desetitisíce lidí z celého světa 

Veřejnosti se papež představil naposledy dnes dopoledne v rámci generální audience na Svatopetrském náměstí, kde v neděli vedl před stopadesátitisícovým davem poslední veřejnou modlitbu Anděl Páně. I dnes se tam sešly desetitisíce lidí z celého světa.

V projevu, kterému naslouchali i kardinálové přítomní ve Vatikánu, Benedikt připustil, že vedle radostných okamžiků zažil za svého osmiletého vedení katolické církve i těžké chvíle. Svůj pontifikát přirovnal k plavbě po jezeře a bez upřesnění hovořil o "neklidných vodách". Zároveň ale zdůraznil, že "Bůh nedopustí, aby se církev potopila".

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)