Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Duka navštívil Zemana, ten přiznal, že byl biřmován jako Karel

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 1. března 2013 17:35
Duka navštívil Zemana, ten přiznal, že byl biřmován jako Karel

Miloš Zeman
Autor: Zemannahrad.cz

Praha - Podobu některých částí prezidentské inaugurace, která jej za týden uvede do funkce hlavy státu, dnes Miloš Zeman probíral s pražským arcibiskupem Dominikem Dukou. Při odchodu ze schůzky kardinál Duka řekl, že kvůli svým povinnostem spojeným s volbou nového papeže se možná slavnostního aktu nebude moci zúčastnit. Zastoupit by jej v takovém případě měl olomoucký arcibiskup a místopředseda biskupské konference Jan Graubner. 

Zeman novinářům řekl, že s kardinálem Dukou mluvil o spolupráci mezi prezidentem a katolickou církví. "Při té příležitosti jsem panu kardinálovi sdělil, že jsem pokřtěný římský katolík. To za prvé. A za druhé, že jsem byl v asi deseti letech biřmován na jméno Karel. Takže ti, kdo říkali: volíme Karla, volili správně," dodal s odkazem na heslo, který příznivci podporovali jeho soupeře v prezidentské volbě Karla Schwarzenberga. 

 "Co se týká inaugurace, dohodli jsme se na určitém projektu, a ten zůstává tak, jak je," řekl při odchodu ze Zemanovy kanceláře v Loretánské ulici na Hradčanech novinářům Duka. Také nyní by součástí inaugurace tedy zřejmě měla být krátká pobožnost, nejspíš v kapli sv. Václava ve svatovítské katedrále na Pražském hradě. Když v roce 2008 Václav Klaus zahajoval své druhé prezidentské období, poklonil se v Chrámu sv. Víta památce patrona českých zemí. V programu, který zveřejnila ve čtvrtek Zemanova mluvčí, se jen uvádí, že prezident položí květiny k ostatkům sv. Václava.

V roce 2008 byl kromě prezidentského páru přítomen v kapli tehdejší arcibiskup Miloslav Vlk, který patrona české země požádal o vyslyšení prosby, aby hlava státu "dobře a prozíravě" vykonávala svůj úřad.
    O katedrálu se mezi prezidentskou kanceláří a katolickou církví vedl léta spor, který před třemi lety smírem ukončili Duka a Klaus. "Smlouva o katedrále je platná a Miloš Zeman ji respektuje," řekl dnes ke svým jednáním se Zemanem o této věci arcibikup. Smlouva podle něj ukázala také své perspektivy do budoucna. Podle dohody z května 2010 se stát a církev mají o chrám starat společně. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)