Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Libyi prý zadrželi desítky Egypťanů kvůli šíření křesťanství

Ze světa / vlu / ČTK / 1. března 2013 18:55
V Libyi prý zadrželi desítky Egypťanů kvůli šíření křesťanství

Ježíš, Dobrý pastýř
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Benghází/Káhira - Nejméně pět desítek egyptských křesťanů zadržely tento týden úřady v libyjském Benghází kvůli podezření, že šíří křesťanství. Podle nejmenovaných bezpečnostních zdrojů agentury AFP měla skupina u sebe bible, spisy podporují konverzi ke křesťanství a obrázky Ježíše Krista. Libyjské úřady již dříve upozornily, že obracení na víru je v převážně muslimské zemi zakázáno. Napětí mezi muslimy i křesťany tento týden stouplo i v sousedním Egyptě.

Podle AFP úřady v Benghází zadržely 48 egyptských obchodníků na základě informací, podle nichž dotyční vyvíjeli "podezřelou aktivitu". Zadržení prý byli obviněni z nelegálního vstupu do země. Zdroj z místní samosprávy v Benghází uvedl, že dotyční jsou vyšetřováni pro porušení imigračního zákona a úřady s nimi "zacházejí dobře".

Egyptská média však uvedla, že radikální muslimové v Banghází zadrželi asi stovku egyptských koptských křesťanů, kteří v Libyi pracovali. Nejmenovaný zdroj egyptskému deníku Al-Ahrám sdělil, že salafisté zadrženým koptům oholili hlavy a použili kyselinu, aby jim vypálili kříže vytetované na zápěstích. Salafisté prý také tento týden zaútočili na kostel v Benghází.

Křesťané se obávají z nárůstu radikálního islamismu

Křesťanská menšina v Libyi po pádu libyjského vůdce Muammara Kaddáfího na podzim 2011 vyjadřuje obavy z nárůstu radikálního islamismu. V polovině února byli v Benghází zadrženi čtyři cizinci z Egypta, Jihoafrické republiky, Jižní Koreje a ze Švédska, které úřady také podezíraly z šíření křesťanství.

Stále větší obavy z islamistů dávají najevo i menšinoví koptové v Egyptě. Na jihu země nedaleko přehrady Asuán se dnes odehrály střety mezi policií a muslimy, kteří chtěli v kostele pátrat po ženě, kterou podezírají, že přešla na křesťanskou víru. Podle několika zdrojů agentury AP bylo při potyčkách, během nichž muslimové na policisty házeli zápalné bomby a kameny, zraněno 11 strážců pořádku a také 12 křesťanů. Nepokoje zde propukly už ve čtvrtek večer, když policie použila slzný plyn, aby zabránila stovkám muslimů vtrhnout do kostela.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)