Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Arcibiskupství pražské se vyjádřilo k podpisu smlouvy mezi katolickou církví a ČR

Domácí zpravodajství / MiH / APHA / 6. března 2013 9:04
Arcibiskupství pražské se vyjádřilo k podpisu smlouvy mezi katolickou církví a ČR

Ilustrační foto: Do makovice věže kostela vložili i dnešní bankovky. Poznámka pro zloděje: tisícovky to ale asi nebudou..
Autor: Wikipedia.org / Jakub Škoda / Creative Commons

Praha - Římskokatolická církev dne  22. února přistoupila k podpisu smlouvy s Českou republikou. Tento administrativní úkon požadovaný platným zákonem o majetkovém vyrovnání je prvním postupným krokem k ekonomické odluce církve a státu a následnému samofinancování činnosti církve. Arcibiskupství pražské vydalo k této události prohlášení.

"Česká biskupská konference jako orgán Církve římskokatolické na základě výzvy vlády přistoupila k podpisu smlouvy, která je stanovena přijatým zákonem č. 428/2012 Sb. o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. Podpis smlouvy zabezpečuje vyrovnané vztahy státu a církve, kdy na jedné straně církev deklaruje, že všechny vzájemně nedořešené záležitosti jsou přijatým zákonem vypořádány, na straně druhé se stát zavazuje naplnit zákonem stanovené finanční vyrovnání. V konečném důsledku je tento krok základem pro stabilizaci vlastnických vztahů k tomu majetku, který se církvím nevydává. Na základě přijatého zákona současně Arcibiskupství pražské zpracovává všechny podklady o původním majetku církevních subjektů v pražské arcidiecézi. Po dohodě se Státním pozemkovým úřadem a Lesy České republiky na formě bude v průběhu tohoto roku probíhat podávání výzev k vydání toho původního církevního majetku, jehož navracení původním vlastníkům zákon umožňuje," říká Aleš Pištora, tiskový mluvčí Arcibiskupství pražského.

"Zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi sněmovna schválila 8. listopadu 2012. Prezident Václav Klaus zákon nevetoval, a tak mohl 1. ledna 2013 nabýt účinnosti. Pro celou společnost je dobré, aby církevní instituce hospodařily nezávisle. Majetkové narovnání umožní dále rozvíjet službu církve široké veřejnosti, jako je péče o staré, nemocné a umírající, péče o národní kulturní dědictví, ale také vzdělávání a další obecně prospěšné aktivity. Díky nalezenému řešení bude také odblokován majetek obcí, krajů i řady státních institucí. Tento majetek bude moci sloužit občanům. Bude rovněž postupně ukončeno financování církví prostřednictvím státního rozpočtu," dodává Pištora.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)