Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

SNAP zařadil Duku mezi 12 kardinálů, kteří nemají morální právo volit papeže

Ze světa / vlu / ČTK / 6. března 2013 19:24
SNAP zařadil Duku mezi 12 kardinálů, kteří nemají morální právo volit papeže

Pražský arcibiskup Dominik Duka
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Vatikán - Americká organizace obětí sexuálního násilí a zneužívání kněžími (SNAP) vybrala 12 členů chystaného konkláve včetně českého kardinála Dominika Duky, které považuje za nejhorší možnou volbu nového papeže. Organizace sestavila seznam těch volitelů papeže, kteří podle jejího názoru nereagovali odpovídajícím způsobem na obvinění kněží ze zneužívání, nebo je neadekvátně komentovali v médiích. Proto by se konkláve, ze kterého vzejde nový nejvyšší pontifik, neměli účastnit a neměli by mít možnost být zvoleni papežem, tvrdí organizace. Mluvčí Svatého stolce takové doporučení odmítl.

Na seznamu SNAP jsou tři kardinálové, kteří jsou považováni za možné nástupce 85letého Benedikta XVI., který se papežského stolce vzdal minulý čtvrtek. Jsou jimi milánský arcibiskup Angelo Scola, Kanaďan Marc Ouellet a americký kardinál Sean O'Malley. Nedostatečně se za oběti zneužívání podle SNAP postavili také státní sekretář kardinál Tarcisio Bertone, jenž nyní formálně vede římskokatolickou církev, a dále Mexičan Norberto Rivera Carrera, Oscar Rodriguez Maradiaga z Hondurasu, Australan George Pell, Ital Leonardo Sandri, Ghaňan Peter Turkson, američtí kardinálové Timoty Dolan a Donald Wuerl a rovněž český kardinál Dominik Duka. 

SNAP jediného českého kardinála, který má právo se konkláve zúčastnit na seznam zařadil proto, že označil události kolem sexuálního zneužívání dětí v irských katolických školách za kampaň, která má vytlačit církev z jejích pozic ve vzdělávání a tvrzení, že ze vznesených obvinění se prokáže pouze kolem 10 procent. "Jedná se o zřetelnou kampaň, která míří k vytlačení církve z jejích pozic ve výchově a vzdělávání, které jí odedávna náleží a ve kterých se osvědčila," komentoval v roce 2010 situaci v Irsku Duka. 

Vatikán: Není úkolem SNAP určovat, kteří kardinálové se smí účastnit konkláve

Seznam byl sestaven na základě činů nebo veřejných výroků kardinálů na téma sexuálního zneužívání dětí v církvi, uvedlo dnes sdružení SNAP. 

Seznam novinářům v Římě přečetli zástupci SNAP Barbara Dorisová a David Clohessy. Zvláště prý odmítají Dolana, Scolu a Maradiagu. Církev by podle organizace ale měla tlačit na všech 12 kardinálů, aby "přestali předstírat, že to nejhorší je za námi". To nejhorší bohužel téměř určitě ještě přijde, tvrdí Dorisová a Clohessy.   Jedním z ponaučení z Benediktova pontifikátu podle nich je to, že vědomí této krize "ještě nezaručuje odpovídající konkrétní odpověď". Působení Benedikta XVI. charakterizovali slovy "mnoho řečí a málo skutků". 

Vatikán na iniciativu SNAP reagoval odmítavě. "Sdružení známe delší dobu. Není jeho úkolem určovat, kteří kardinálové se smí účastnit konkláve. Kardinálové sami musí rozhodnout, kdo se účastnit smí, a kdo ne," prohlásil vatikánský mluvčí Federico Lombardi.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)