Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

SNAP dnes ocenil postoj Schönborna a dvou dalších kardinálů

Ze světa / vlu / ČTK / 7. března 2013 23:08
SNAP dnes ocenil postoj Schönborna a dvou dalších kardinálů

Christoph Schönborn
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Řím - Americká organizace obětí sexuálního násilí a zneužívání kněžími (SNAP), jež ve středu zveřejnila seznam 12 kardinálů, kteří by se neměli stát papežem, dnes naopak tři jiné označila za vyhovující pro tuto funkci. Trojice kardinálů se podle organizace proti zločinům prý postavila dostatečně tvrdě.

Hodni uznání jsou podle SNAP kardinálové Luis Antonio Tagle z Filipín, Christoph Schönborn z Rakouska a dublinský arcibiskup Diarmuid Martin, uvedla agentura ANSA. Tagle je podle SNAP jedním z mála kardinálů, kteří jasně hovořili o "kultuře hanby", která neprávem obklopuje oběti sexuálního zneužívání, a napomohl k vyloučení nejméně jednoho odsouzeného kněze z církve. Rovněž vybízel církev, aby nečekala, až vybuchne "tikající bomba", a aby přijala opatření, která by opakování sexuálních zločinů zabránila.

SNAP také vyzdvihl odvahu Schönborna, který veřejně kritizoval nynějšího děkana kardinálského sboru Angela Sodana za snahu zabránit vyšetřování Schönbornova předchůdce, kardinála Hermana Gröra, který byl obviněn ze zneužívání dětí. Benedikt XVI., který se koncem února dobrovolně vzdal papežského úřadu, nařídil proti Schönbornovi kvůli tomu disciplinární řízení.

Irského primase Martina SNAP pochválil za to, že v tisku bez většího zdráhání uznal, že v jeho zemi byly obětí sexuálního zneužívání tisíce a že tato "epidemie" šokuje všechny. Martin si rovněž podle SNAP zasluhuje uznání, když varoval před tvrzením, že skandál se už přehnal, protože záležitost prý není zdaleka u konce.

Duka: Nemám žádný důvod, abych se cítil být jakýmkoli způsobem vinný

SNAP ve středu zveřejnil seznam "tuctu špinavců", kteří údajně nereagovali odpovídajícím způsobem na obvinění kněží ze zneužívání. Proto by se konkláve, na kterém bude zvolen nový papež, neměli účastnit a neměli by mít možnost být zvoleni papežem. Vatikán takové doporučení odmítl a Duka i pražské arcibiskupství se proti kritice ohradili.

Kardinál Duka naopak připomněl, že v době svého působení v čele královéhradecké diecéze se musel zabývat dvěma podobnými kauzami. "Řešili jsme je v rámci spolupráce s policií, oba případy byly také předány soudu, takže nemám žádný důvod, abych se cítil být jakýmkoli způsobem vinný," upozornil Duka.

Tiskové oddělení České biskupské konference včera odmítlo kritiku organizace směrem k pražskému arcibiskupovi s tím, že přichází v okamžiku, kdy je ze strany médií o kardinálské kolegium veliký zájem kvůli připravované volbě papeže a kardinálové, kteří nejsou doma a jsou vázáni mlčenlivostí, se jen těžko mohou bránit.

"Kardinál Duka si mohl takovéto obvinění vysloužit tím, že upozorňoval (i při své cestě do USA) na skutečnost, že v případě zneužívání jde o problém celé naší společnosti, jejíž je církev součástí. Jde o problém rozpadlých rodin a uvolnění morálky obecně. Současně kardinál Duka vždy trval na tom, že církev v těchto věcech musí být obezřetnější než ostatní instituce a že je třeba podpořit všechna opatření, která zneužívání znemožní. Je třeba si také uvědomit, že v době, kdy ke zneužívání ve světě docházelo především, u nás komunistický režim neumožňoval, aby církev zakládala církevní školy. Paradoxně díky komunismu se tedy církvi u nás tento problém v podstatě vyhnul," píše se ve vyjádření.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)