Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Oběti nehody autobusu u Nažidel připomněla mše v K. Varech

Ze světa / juml / ČTK / 9. března 2013 10:34

Karlovy Vary/Nažidla - Dvacítku obětí tragické nehody autobusu u Nažidel na Českokrumlovsku připomněla včera, přesně deset let po neštěstí, mše v karlovarském chrámu svaté Máří Magdalény na lázeňské kolonádě. Do kostela si v mlhavém počasí našlo cestu kolem pětadvaceti lidí. Kromě rodinných příslušníků a přátel obětí jedné z nejtragičtějších autobusových nehod v ČR, se mše účastnili i náhodní chodci a zahraniční turisté.

Na začátek půlhodinové mše zazněla poloprázdným kostelem jména všech obětí nehody. V patrovém autobuse, který se 8. března 2003 u Nažidel převrátil a spadl ze sedmimetrového srázu, jeli z dovolené v Alpách převážně mladí členové plaveckého oddílu TJ Slovan Karlovy Vary. Přímo na místě tehdy zahynulo 17 lidí a po převozu do nemocnice další dva lidé. Poslední oběť zemřela na následky zranění v roce 2006. Zraněno bylo 34 lidí. Také na místo nehody se dnes k Nažidlům vydalo několik lidí.

 

V poledne přijeli k pomníku připomínajícímu tragédii čtyři pozůstalí. Byl mezi nimi i Josef Pudil, který tehdy autobusem jel. "Sjížděli jsme od Dvořiště, byla tma. Autobus vjel na svodidlo, začaly létat jiskry a pak to šlo hrozně rychle," vzpomínal dnes na tragickou událost. I když od nehody uplynulo deset let, stále ho u Nažidel svírá intenzivně nepříjemný pocit. "Vzpomínky jsou pořád stejné, jako kdyby se to stalo včera. Pokaždé, když sem přijíždíme, tak ten pocit není příjemný," řekl ČTK.

 

Také lidé, kteří přišli do kostela, na své příbuzné a kamarády nezapomínají. "Ty vzpomínky se během roku vynoří při mnoha příležitostech, vybaví se v různých situacích, které jsem s nimi měl spojené - hlavně závody a plavecké tréninky," řekl ČTK Ondřej Matějíček, který znal většinu účastníků tragické nehody. Vyrůstal s nimi v plaveckém oddíle. "Byli to mí blízcí kamarádi, se kterými jsem trávil čtyři až pět dní v týdnu," uvedl. Také starší žena z Drahovic, která po mši spěchala do setmělého města, na dvě z obětí stále vzpomíná: "Přišla jsem proto, že jsem je měla ráda jako skvělé sousedy a velice mi scházejí, celou tu dobu deseti let. Vzpomínám na to s lítostí," řekla.

 

"Několik lidí od nás dnes jelo do Nažidel, já jsem šla do kostela. Trochu mě mrzí, že nepřišlo víc lidí," zmínila žena z rodiny Pudilovy. "I když jsem přímo v tom autobuse nebyla, na tu událost se nikdy nezapomene, pořád to ve vás je a nejde to smazat," dodala.

 

Nebezpečná silnice u Nažidel stále čeká na modernizaci. Deset let od nehody na nebezpečné, frekventované silnici k rakouským hranicím nenastaly žádné změny. Teprve v roce 2018 by mohla silnici, která je pro současný provoz nevyhovující, v úseku Kaplice nádraží - Nažidla nahradit rychlostní silnice za víc než sedm miliard korun bez DPH.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 48)