Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kvůli údajnému rouhání vypáleno 170 domů křesťanů

Ze světa / juml / ČTK / 10. března 2013 13:31

Láhaur (Pákistán) - Tisíce rozzuřených muslimských protestujících v sobotu vypálily kolem 170 domů patřících křesťanům ve městě Láhaur na východě Pákistánu. Podle dostupných informací nikdo nebyl zabit ani vážně zraněn, protože místní obyvatelé již v pátek ze čtvrti uprchli. Policie zatkla pro podezření ze žhářství na 150 lidí a po dalších pátrá, napsaly dnes zahraniční agentury.

V centru sporu je obvinění jednoho z místních křesťanů, že se v pátek dopustil rouhačství. Za to mu v zemi podle agentury AP hrozí doživotní vězení či trest smrti.

Více než 3000 protestujících muslimů se vydalo na trestnou výpravu kvůli hanlivým poznámkám na adresu proroka Mohameda, které údajně před několika dny učinil osmadvacetiletý pákistánský křesťan Saván Masíh, řekl AFP policejní důstojník Multán Chán.

Přesný počet vypálených domů zatím není znám. Všechny stály v křesťanské čtvrti známé jako Josefova kolonie a patřily rodinám ze střední či nižší vrstvy menšinové křesťanské komunity.

Pákistánský prezident Ásif Alí Zardárí a premiér Rádža Parvíz Ašraf nařídili okamžité prošetření útoku.

Policie Masíha, který pracuje jako sanitář, zadržela v pátek. Nešťastné poznámky hanobící proroka Mohameda se měl dopustit ve středu a na policii ho udal jeho přítel, který se živí jako holič. Po jeho zatčení křesťané uprchli ze čtvrti ve strachu z odvety muslimů.

Protestující se v Josefově kolonii začali shromažďovat v sobotu ráno a později se pustili do zapalování domů a dalšího majetku včetně nábytku, nádobí, motorových rikš, bicyklů i motocyklů patřících křesťanům. "Malé domky tvořené obvykle jen jednou nebo dvěma místnostmi pohltily oblaka dýmu. Ze spousty z nich zbyly jen ohořelé skořápky," uvedl reportér AFP, který se dostal na místo incidentu.

Policie uvedla, že protestujících spálili 25 domů, ale podle doktora Ahmada Rázy, který v této oblasti Láhauru řídí záchranné operace, bylo vypálených domů podstatně více než 100. To potvrdila také nezávislá Pákistánská komise pro lidská práva (HRCP). "Nejméně 160 domů, 18 obchodů a dva malé kostelíky shořely," řekl Ráza AFP.

Policisté nakonec protestující rozehnali obušky. Nikdo nebyl zabit, ale zhruba 20 policistů bylo lehce zraněno při střetech, uvedli oficiální činitelé. Provinční ministr spravedlnosti Rana Sanaulláh varoval, že vláda neušetří nikoho, kdo byl do žhářství zapojen. "Tito lidé spáchali vážný zločin... neexistuje morální, právní ani náboženský podklad pro spáchání podobného činu," řekl soukromé televizní stanici Express News.

Do jaké míry se ale jeho slova naplní, zůstává otázkou. Rouhačství je v Pákistánu nesmírně citlivou záležitostí. Muslimové tvoří 97 procent obyvatel a obvinění z urážky islámu či proroka Mohameda může vyvolat násilné výbuchy hněvu veřejnosti, i když se jeho pravost neprokáže. Násilí se pak obrací i proti oficiálním činitelům, kteří chtějí ty, kdo se do něj zapojili, stíhat, anebo usilují o změny pákistánského zákona o rouhání.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)