Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

První velká cesta papeže Františka by mohla vést do Brazílie

Ze světa / vlu / ČTK / 14. března 2013 22:52
První velká cesta papeže Františka by mohla vést do Brazílie

Socha Krista Vykupitele, Rio de Janeiro
Autor: Wikipedia.orgc / Creative Commons

Vatikán - První velká zahraniční cesta nového papeže Františka by mohla vést do Brazílie, kde se 23.-28. července v Rio de Janeiru uskuteční katolické Světové dny mládeže. Napsala to dnes agentura DPA. V Riu jsou očekávány miliony mladých lidí.

Brazilští biskupové reagovali na středeční zvolení kardinála Jorgeho Bergoglia ze sousední Argentiny s velkou radostí. "Očekáváme ho na Světových dnech mládeže v Rio de Janeiru s láskou a vřelostí," řekl generální sekretář brazilské biskupské konference Leonardo Steiner.

Přijede nový papež na Velehrad?

DPA připomíná, že například předchozí papež Benedikt XVI. zavítal na Světové dny mládeže v roce 2005 do Kolína nad Rýnem, v roce 2008 do Sydney a v roce 2011 do Madridu. Čeští věřící by zase nového nejvyššího pontifika počátkem července rádi uvítali na cyrilometodějských oslavách na Velehradě. Letos si Češi i Slováci připomínají 1150. let od příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Kardinál Dominik Duka už Františkovi pozvání tlumočil při krátkém rozhovoru po jeho středečním zvolení.

Papež František má už na příští dny poměrně zaplněný kalendář. V neděli bude sloužit svoji první mši Anděl Páně, v úterý se pak odehraje slavnostní inaugurační mše, které budou přítomni státníci z celého světa. Na inaugurační ceremonii obdrží pontifik insignie papežské moci včetně palia (zvláštní štoly z bílé vlny s vyšitými kříži), papežského roucha či prstenu. Účast už přislíbili například americký viceprezident Joe Biden, německá kancléřka Angela Merkelová, prezidentka papežovy rodné Argentiny Cristina Fernándezová Kirchnerová a špičky Evropské unie.

Papež František však na inaugurační mši pozval například i vrchního římského rabína Riccarda Di Segniho, jemuž dnes napsal dopis vyjadřující naději na zlepšení vztahů mezi židy a katolíky, informoval Vatikán. 

Podle Vatikánu se ve středu ještě neuskuteční první Františkova generální audience, jak informovala některá italská média. Vatikánský rozhlas dnes oznámil, že papež chce příští středu místo generální audience přijmout zástupce ostatních církví. 

František po svém zvolení telefonoval svému předchůdci Benediktovi XVI., který dění ve Vatikánu sledoval z papežského letního sídla Castel Gandolfo nedaleko Říma. Vyjádřil přitom přání se s emeritním papežem setkat. Vatikánský mluvčí Federico Lombardi dnes potvrdil, že schůzka se odehraje, ale ne v nejbližších dnech.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)