Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Komentáře českých novin si všímají papežova jména František

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 15. března 2013 11:37

Praha - Podle komentáře v Hospodářských novinách (HN) provází nástup nového papeže Františka mnoho nového a nečekaného, především jméno, které si zvolil. "Papežové minulých desetiletí si dávali velmi záležet, aby vybraným jménem navázali na své předchůdce a symbolizovali pokračování a kontinuitu. Pokud tedy nový papež přijal jméno, které ještě nikdy nikdo předtím nepřijal - a jméno v židovství a křesťanství znamená program -, nelze situaci nevnímat jako vzkaz, že nový papež určitě nebude jen udržovatelem starých pořádků," píše.

"Na Svatý stolec nastoupil muž, který má sice vedle argentinského též italské občanství, ale není to vatikánský insider. Je to tedy člověk, jenž může svým neotřelým pohledem usměrnit římskou kurii (někdo by řekl reformovat). To je ovšem věc římskokatolické církve. Jak ho ale budeme vnímat my, očima navyklými na Jana Pavla a Benedikta?," ptá se autor komentáře v Lidových novinách (LN).

První na řadě může podle něj být Františkovo jezuitství. "Žijeme ve společnosti, jejíž drtivá většina jezuity na vlastní oči nikdy neviděla, ale přesto je považuje za symbol dávného útlaku, poroby a tmářství," míní.

"Jen pomalu se teď budeme rozpomínat, že mezi jezuity nepatřil jen Antonín Koniáš, ale i zachránci české identity jako Bohuslav Balbín. A ještě méně víme, že jezuité zachraňovali indiánskou identitu v Jižní Americe. Jistě, bylo to formou něco za něco - získání duší pro katolickou víru za ochranu před brutálními konkvistadory. Nicméně jihoamerická pověst jezuitů (šiřitelé vzdělání a prosperity) je zcela jiná než u nás," pokračuje.

Podle názoru autora článku v Mladé frontě Dnes (MfD) přichází do Vatikánu po eminentním německém teologovi především papež, který se bude ptát věřících, co dnes udělali pro chudé? Motiv církevního společenství jako 'hostinu chudých' může sice na dnešního českého ateistu naštvaného restitucemi působit jako špatný vtip, ale papež jen vyzdvihuje františkovský rozměr zbožnosti, který je zde odedávna," píše.

To, že ve volbě kardinálů nakonec zvítězil Jihoameričan, není podle komentátora Lidových novin (LN) překvapení, ale logické vyústění už dlouholetého trendu, který posunuje těžiště katolické populace na jih a západ od Evropy. Podle názoru autora článku v MfD církev signalizuje, že jí na této části světa, kde dnes už žije většina katolíků, mimořádně záleží.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)