Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dvě stovky českých poutníků míří do Říma

Domácí zpravodajství / juml / APHA / 18. března 2013 15:00

Brno - Na inaugurační mši svatou se chystá z České republiky dvěstě poutníků, kteří 19. března 2013 poletí letadlem z Brna. V letadle poletí také dary, které kardinál Dominik Duka OP předá novému papeži Františkovi. Bude to soška Pražského Jezulátka a váza s obrazem argentinské Panny Marie.

Kolpingovo dílo zorganizovalo pro české věřící leteckou pouť na zahájení pontifikátu nového papeže Františka. Věřící, které do Říma dopraví letadlo z Brna, jsou převážně studenti biskupského gymnázia ve Žďáru nad Sázavou. Měli by se, kromě hlavní události obřadu uvedení nového papeže do úřadu na Svatopetrském náměstí, setkat rovněž s pražským arcibiskupem kardinálem Dominikem Dukou OP. Přestože papež František vyzval své krajany, aby nejezdili do Říma a peníze za cestu věnovali na chudé, očekává se, že do Říma dorazí stovky tisíc poutníků z celého světa. Inauguraci bude v přímém přenosu vysílat Česká televize.

V den uvedení papeže do úřadu také předá pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP Františkovi dva dary za Českou republiku. Bude to soška Pražského Jezulátka z karmelitánského kláštera u kostela Panny Marie Vítězné spolu s novénou (modlitba na devět dní ke konkrétní příležitosti) k Pražskému Jezulátku ve španělštině. Druhým darem bude broušená váza s motivem Panny Marie de Lujan, ochránkyně Argentiny (Nuestra seňora de Lujan). Na ní bude pod obrazem madony česky nápis: "Svatý otec František - 13. 3. 2013, Řím". Vázu ve velmi krátké době připravila firma Czech Crystal Lion - Poděbrady.

V pražské arcidiecézi se v den inaugurace rozeznějí zvony. Pražské arcibiskupství doporučuje, aby se zvony podle možností rozhoupaly ve 12.00 hodin. Při bohoslužbách v tento den rovněž zazní chvalozpěv Te Deum - slavnostní hymnus, který se zpívá na závěr slavnostních bohoslužeb jako vyjádření díků Bohu, a také papežská hymna, kterou v roce 1869 u příležitosti výročí intronizace papeže Pia IX. složil Charles Gounod.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)