Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Klášter Zlatá Koruna slaví 750 let od založení Přemyslem Otakarem II.

Kultura / vlu / ČTK / 20. března 2013 23:45
Klášter Zlatá Koruna slaví 750 let od založení Přemyslem Otakarem II.

Klášter Zlatá Koruna
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Zlata Koruna (Českokrumlovsko) - Výstavou Král a jeho Koruna začnou v dubnu oslavy 750. výročí založení kláštera Zlatá Koruna. Národní kulturní památce, která je pokládána za jeden z nejcennějších komplexů gotické architektury ve střední Evropě, hrozila několikrát likvidace. V srpnu uvidí návštěvníci i originál zakládací listiny z roku 1263, k výročí vyjde poštovní známka, pamětní mince, bude hudební i divadelní festival, řekla dnes ČTK kastelánka Lenka Tondlová.

Příležitostní známku 750. výročí založení kláštera Zlatá Koruna vydá Česká pošta v emisi Krásy naší vlasti 3. dubna. Na známce v nominální hodnotě 14 korun je vyobrazen detail architektury kláštera s přesahem gotické klenby. Autorem výtvarného návrhu je Jan Kavan a rytiny Václav Fajt. Se známkou pošta vydá obálku prvního dne včetně příležitostního poštovního razítka, na kterém je detail klenby a text.

Samotné oslavy začnou v neděli 21. dubna zahájením výstavy Král a jeho Koruna. "Podle legendy český král Přemysl Otakar II. založil klášter v roce 1263 ze zbožných pohnutek. Měl totiž před důležitou bitvou u Kressenbrunnu a slíbil, že za své vítězství nechá založit klášter," uvedla kastelánka. Po vítězném boji pak své slovo splnil. Důvody pro založení kláštera byly ale i politické. Nový klášter měl zamezit případné rozpínavosti rodu Vítkovců, kterým patřil nedaleký Český Krumlov.

K vidění jsou i zakládací listiny kláštera

Výstava Král a jeho Koruna, jež potrvá do září, zabere veškeré výstavní prostory. Pokud se to podaří, návštěvníci na ní uvidí kopii pohřební koruny Přemysla Otakara II., odlitky pečetí, originály mincí, kachle s dvouocasým lvem a další dobové artefakty. "Od Mariánské pouti v srpnu by měl být k vidění originál zakládací listiny kláštera, která je uložena v Národním archivu v Praze a v klášteře v novodobé historii nikdy vystavena nebyla," upozornila Tondlová. Návštěvníci se mohou přijít podívat i na podobizny krále, které jsou v klášteře v několika provedeních.

K oslavám se dále váží přednášky o založení kláštera, o nejstarších zklatokorunských listinách či o znakové řeči cisterciáků. Bude desátý Královský hudební festival a také tradiční Zlatokorunské divadelní léto i speciální prohlídky.

Do kláštera Svatá trnová koruna (Sancta Spinea Corona) povolal cisterciáky z rakouského kláštera Heiligenkreuz český král Přemysl Otakar II. roku 1263. Klášter si díky své poloze v hlubokém vltavském údolí udržel mnoho z původní atmosféry i po odchodu řádu.

Zakladatel věnoval Zlaté Koruně rozsáhlé pozemky, k nimž pak přibyly další od jiných donátorů, což klášteru umožnilo velký rozkvět ve 14. století. Sláva Zlaté Koruny však pohasla během husitských válek. Pozdější rozvoj kláštera nečekaně ukončil zrušovací dekret císaře Josefa II. Budovy kláštera poté odkoupili krumlovští Schwarzenbergové, kteří je pronajímali pro nevhodné průmyslové provozy. Během druhé světové války byl klášter zkonfiskován, v roce 1948 přešel do vlastnictví státu. V roce 1995 byl zlatokorunský klášter prohlášen národní kulturní památkou. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)