Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František bude na Zelený čtvrtek sloužit mši ve vězení

Ze světa / juml / ČTK / 21. března 2013 13:14
Papež František bude na Zelený čtvrtek sloužit mši ve vězení

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative Commons

Řím - Papež František přišel s dalším pozoruhodným gestem. Na Zelený čtvrtek bude sloužit tradiční odpolední mši v nápravném zařízení pro mládež v Římě, a ne jako jeho předchůdci v honosném chrámu. Kromě toho chce využívat jen část papežského bytu ve vatikánském Apoštolském paláci, informoval dnes italský deník La Stampa.

Podle agentury DPA nový papež pokračuje ve svém pozoruhodném elánu. Čtvrteční mši bude celebrovat v kapli nápravného zařízení pro mladé delikventy Casal del Marmo, a ne jako obvykle ve vatikánské Svatopetrské bazilice nebo ve Svatojanské bazilice lateránské. Vatikánští mluvčí si údajně nepamatují, že by se někdy tradiční mše konala jinde než v těchto dvou svatostáncích.

Během mše hodlá papež umýt a políbit nohy 12 lidem. Rituál odkazuje na Ježíšovo gesto pokory vůči apoštolům krátce před ukřižováním.

Někdejší kardinál Jorge Mario Bergoglio už v Argentině sloužil mše na Zelený čtvrtek s chudými lidmi a také ve věznici, nemocnici i domově důchodců, napsala agentura Reuters.

Jako papež je nyní i biskupem římským a jeho nejnovější rozhodnutí podle Reuters rovněž ukazuje, že tuto svou roli bere vážně.

O dalším z řady projevů skromnosti nového papeže informuje La Stampa. "Tady je místa pro 300 lidí," prohlásil prý při prohlídce papežských komnat ve Vatikánu. Chce prý i nadále žít prostě.

Papežský byt je zatím renovován, a podle DPA papež stále přebývá ve spartánském prostředí rezidentce svaté Marty.

Proměnou prochází i vatikánský mobiliář. Do Klementinského sálu, v němž přijímá návštěvy, si František nechal přinést obyčejné křeslo, které nahradilo honosný trůn.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)