Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František poobědval se svým předchůdcem Benediktem XVI.

Ze světa / vlu / ČTK / 23. března 2013 16:20
Papež František poobědval se svým předchůdcem Benediktem XVI.

Ilustrační foto z minulých let: Papež František a Benedikt XVI.
Autor: Youtube.com

Řím - Papež František se dnes v papežském letním sídle Castel Gandolfo setkal se svým předchůdcem Benediktem XVI. Je to jejich první setkání od Františkova zvolení a v novodobých dějinách církve naprosto ojedinělá událost. V posledních několika staletích se totiž papež se svým předchůdcem nikdy setkat nemohl, neboť jeho předchůdce za tu dobu nikdy neodstoupil.

Františka dopravil na místo vrtulník, k němuž ho Benedikt přišel přivítat. Společně se pomodlili v kapli a pak následovala třičtvrtěhodinová soukromá rozmluva v knihově sídla. Za přítomnosti tajemníků spolu pak poobědvali. Podle vatikánského mluvčího Federica Lombardiho se Benedikt, který vypadal velmi křehce, na svůj věk těší dobrému zdraví. Při modlitbě v kapli prý chtěl Františkovi přenechat klekátko u oltáře, ale papež to odmítl.

Jsme bratři, pomodlíme se společně

"Jsme bratři, pomodlíme se společně," řekl a poklekli vedle sebe. Oba byli v bílých sutanách, František měl navíc v pase šerpu. Celé setkání trvalo dvě a půl hodiny. Benedikt pak Františka doprovodil zpět k vrtulníku, který se vydal na dvanáctiminutový let zpět do Vatikánu. Lombardi řekl, že na schůzce panovala rodinná atmosféra. Před sídlem se shromáždil dav příznivců s fotografiemi obou mužů. Vatikán ale předem upozorňoval, že lidé zřejmě nic neuvidí, protože setkání má být ryze soukromé.

Benedikt rezignoval 28. února, František byl zvolen 13. března. Bývalý papež se patrně v květnu přestěhuje do upraveného kláštera ve Vatikánu a bude bydlet nedaleko papeže nového. František je podle agentury AFP na rozdíl od Benedikta spontánnější a stačil už minimalizovat veškerou pompu svého úřadu. Obléká a obouvá se co nejskromněji, hosty přijímá z křesla postaveného ve stejné úrovni jako křesla ostatních a začal zvát věřící na své ranní mše. Bývají mezi nimi i vatikánští zahradníci, kuchaři i hoteloví zaměstnanci.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)