Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Město Tábor odmítlo kvůli restitucím přispět na opravu kostela

Domácí zpravodajství / MiH / iDNES.cz / 26. března 2013 7:03
Město Tábor odmítlo kvůli restitucím přispět na opravu kostela

Ilustrační foto: Do makovice věže kostela vložili i dnešní bankovky. Poznámka pro zloděje: tisícovky to ale asi nebudou..
Autor: Wikipedia.org / Jakub Škoda / Creative Commons

Tábor - Táborští katolíci doplatili na to, že stát se vyrovnává s církvemi v rámci restitucí. Místní římskokatolická farnost požádala jako tradičně zastupitele, aby přispěli půlmilionem z městské kasy na restaurování kostela a poutního areálu Klokoty. Ti to ale odmítli, píše server iDNES.cz.

Farníci chtěli peníze na restaurování interiéru kostela, opravy soklů ambitů, rekonstrukci elektromagnetického ovládání zvonů kostela a na posílení statiky hlavní věže. Památku opravuje už od roku 1998 a město církvi každoročně přispívalo, ale jen v případě, že obdržela dotaci z ministerstva kultury. Letos ale věřící nedostanou od Tábora nic. "Jiným vlastníkům byly předány nemovitosti a památky a nikdo jim nepřispívá a nepřispíval. S církvemi se stát vyrovnal velmi výhodně," řekl Jan Babor z koaliční ČSSD. A přidala se k němu i celá opozice - komunisté navrhli, aby požadovaných pět set tisíc korun přidala radnice raději do oprav chodníků, na něž má nyní vyčleněno 1,5 milionu korun a které jsou podle strany v daleko horším stavu než kostel.

"Je třeba poznamenat, že je to poprvé za dlouhá léta a že římskokatolická církev byla v podstatě jedinou, která příspěvky od města dostávala," uvedl pro magazín Christnet.cz evangelický farář z Tábora Ondřej Soběslavský.

ODS zase přišla s návrhem, aby příspěvek církvi byl menší. Stejný jako dostávají vlastníci historických domů v památkové zóně v centru, jimž město přispívá maximálně pětinu nákladů na opravy. "To v případě Klokot odpovídá dvěma stům tisícům korun. Navíc kostel není v městské památkové zóně," uvedl František Dědič z opoziční ODS. Starosta Tábora Jiří Fišer z uskupení Tábor 2020 zmínil, že každá ze stran má částečně pravdu, a přiklonil se k Dědičově návrhu. Nakonec neprošel ani jeden, takže církvi město nedá nic. "Ani rada města nepřijala k návrhu žádné usnesení," doplnil Fišer. Právě takový závěr se už před zastupitelstvem očekával, část zastupitelů dopředu říkala, že s dalším příspěvkem církvi má problém, a šance na to, že by původní návrh a žádost farníků o 500 tisíc korun prošla, byla minimální.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)