Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Schönborn připomene 70. výročí popravy brněnské řeholnice Restituty

Domácí zpravodajství / MiH / ČBK / 5. dubna 2013 10:09
Kardinál Schönborn připomene 70. výročí popravy brněnské řeholnice Restituty

Christoph Schönborn
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Brno/Vídeň - Liturgie na památku 70. výročí popravy blahoslavené řeholní sestry Restituty Kafkové bude slavena ve čtvrtek 11. dubna od 15.00 hod ve vězeňské kapli ve Vídni. Bohoslužbě předsedá vídeňský arcibiskup Christoph kardinál Schönborn.

Blahoslavená řeholní sestra  Restituta Kafková (1894-1943) je jedním z kandidátů na svatořečení spojených s brněnskou diecézí, ale "dělí" se o ni s vídeňskou arcidiecézí.  Helena Kafková se narodila v Brně, ale po čase odešla její rodina do Vídně, kde budoucí řeholnice prožila celý svůj další život. Roku 1914 vstoupila do III. řádu svatého Františka, přijala jméno Marie Restituta a začala sloužit jako zdravotní sestra a od roku 1919 pracovala ve vídeňské nemocnici Lainz. Přes svůj nízký věk si brzy získala respekt a stala se pravou rukou primáře. Po připojení Rakouska k německé říši nastalo období utlačování církve.

Sestra Restituta byla v únoru 1942 zatčena na základě obvinění, že opisovala posměšnou básničku proti režimu, a 30. března 1943 byla popravena gilotinou. Stala se tak jedinou řeholní sestrou, odsouzenou nacisty v soudním procesu k trestu smrti, a také první mučednicí vídeňské arcidiecéze, která roku 1988 zahájila její beatifikační proces. Sestra Restituta byla blahořečena 21. června1998 ve Vídni, její liturgická památka se v brněnské a vídeňské diecézi slaví 29. října.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)