Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kauza kolem metropolity je účelově vyvolaná, tvrdí vedení církve - Aktualizováno

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 6. dubna 2013 8:32
Kauza kolem metropolity je účelově vyvolaná, tvrdí vedení církve - Aktualizováno

Vladyka Kryštof, občanským jménem doc. ThDr. Radim Pulec, PhD.
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha - Kauza údajného porušení mnišského slibu nejvyššího zástupce Pravoslavné církve metropolity Kryštofa je účelově vyvolaná s cílem poškodit tuto církev v souvislosti s majetkovým narovnáním. Uvedl to včera úřad metropolitní rady Pravoslavné církve. Televize Nova informovala o tom, že arcibiskup pražský a metropolita Česka a Slovenska Kryštof má údajně několik milenek a s nimi děti. Metropolita Kryštof podezření odmítá a připravuje právní kroky k očištění jména. Kauza vyvolává spor i uvnitř Pravoslavné církve.

O podezření jednal ve středu posvátný synod Pravoslavné církve na svém mimořádném zasedání. Z církve byly zveřejněny dva závěry; ve čtvrtek ředitel Úřadu eparchiální rady Pravoslavné církve Jaroslav Šuvarský řekl, že metropolita odevzdal přechodně pravomoci, než podezření vyvrátí. Včerejší druhé prohlášení tento závěr odmítlo, protože výrok synodu prý vyzněl ve prospěch metropolity. Ten tak zůstává statutárním zástupcem církve.  "Přestože výrok posvátného synodu jednoznačně vyzněl ve prospěch metropolity Kryštofa, je i nadále napadán a dehonestován, a to i některými členy vlastní církve, kteří bez jakéhokoliv oficiálního oprávnění hovořit s médii," sdělil včera ČTK úřad metropolitní rady - rezidence metropolity.

"Pravoslavná církev i metropolita Kryštof na základě pověření právě od Posvátného synodu osobně připravuje a v příštím týdnu provede právní kroky proti skupině osob, která chtěla záměrně poškodit dobré jméno metropolity Kryštofa a Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku," dodal. Podle dnešního prohlášení synod po prozkoumání a ověření údajů prokázal, že se stížnost od jedné z žen ohledně sexuálního poměru s metropolitou "absolutně nezakládá na pravdivých faktech" a nebyly předloženy žádné průkazné důkazy. Neobstála prý ani druhá žaloba představitelů a zástupců náboženské církevní obce v Teplicích a Bílině.

Celý text vyjádření (dle www.Hlaspravoslavi.cz)

V Praze, 5.4. 2013

Pravoslavná církev v českých zemích a na Slovensku hluboce lituje, že musí poskytovat následující vyjádření, dostala se však do situace, kdy nemůže jednat jinak, kvůli některým spekulacím a napadáním se ocitla ve velmi svízelné situaci, proto nemůže jednat jinak. Pravoslavná církev se omlouvá všem, kteří jsou situací znechuceni a omlouvá se také všem křesťanům v České republice, že jednání některých jejích členů mohlo hluboce poškodit jejich pověst a jejich poslání v tomto světě. 
Na svém plánovaném řádném zasedání Posvátného synodu – Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku, který je kromě sněmu církve, nejvyšší duchovní autoritou církve a je složen ze všech pěti pravoslavných biskupů české i slovenské části naší církve, který se konal ve středu 3. dubna 2013 se Posvátný synod po posouzení kanonické stížnosti a žaloby na vladyku Kryštofa, arcibiskupa pražského a metropolity českých zemí a Slovenska s plnou zodpovědností a vážností rozhodl usnesením, ze kterého vyplývá:

1. Po prozkoumání a ověření údajů bylo prokázáno, že se stížnost paní Raptsunové ohledně sexuálního poměru s metropolitou Kryštofem absolutně nezakládá na pravdivých faktech, nebyly předloženy vůbec žádné průkazné důkazy.
2. Druhá žaloba představitelů a zástupců náboženské církevní obce v Teplicích a Bílině nepředložila žádný hmatatelný důkaz pro další svá tvrzení ohledně dalších obvinění.
3. Metropolita Kryštof byl požádán, aby právními kroky očistil své jméno a Pravoslavnou církev.

Žaloby tedy pozbývají reálného podkladu, nejsou podloženy důkazy a tudíž nemají faktickou vypovídající schopnost.

V následujících dnech bylo shledáno, že se jedná o účelové kroky skupiny osob snažící se záměrně poškodit dobré jméno metropolity Kryštofa a Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku prostřednictvím hromadných sdělovacích prostředků, vše v souvislosti s tzv. majetkovým vyrovnáním státu a církví, ve kterém má církev obdržet od státu více jak 1 miliardu korun.

Proto byla pomlouvačná kampaň s falešnými obviněními zahájena prostřednictvím vmanévrované TV NOVA úmyslně den před zasedáním Posvátného synodu (zasedá dvakrát ročně), aby ovlivnila názory biskupů.

Přestože výrok Posvátného synodu jednoznačně vyzněl ve prospěch metropolity Kryštofa, je i nadále napadán a dehonestován, a to i některými členy vlastní církve, kteří bez jakéhokoliv oficiálního oprávnění hovoří s medii.

Pravoslavná církev i metropolita Kryštof, na základě pověření právě od Posvátného synodu, osobně připravuje a v příštím týdnu provede právní kroky proti skupině osob, která chtěla záměrně poškodit dobré jméno metropolity Kryštofa a Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku.

V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte Úřad metropolitní rady Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku. Metropolita Kryštof je připraven komukoliv poskytnout rozhovor, aby tím vyvrátil všeobecné spekulace, že se skrývá a „zametá“ kauzu pod koberec. Je to přesně naopak.

Tisková správa je podepsána samotným Metropolitou Kryštofem, také zaměstnanci úřadu metropolitní rady Mgr. Janem Novákem, kancléřem pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku a tajemníkem pro vnější vztahy a ekumenu Mgr. Ondřejem Chrástem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)