Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pravoslavný metropolita Kryštof rezignoval - Aktualizováno

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 12. dubna 2013 15:48
Pravoslavný metropolita Kryštof rezignoval - Aktualizováno

Vladyka Kryštof, občanským jménem doc. ThDr. Radim Pulec, PhD.
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Olomouc - Nejvyšší zástupce pravoslavné církve, metropolita Kryštof dnes rezignoval na své funkce. Učinil tak podle tiskového tajemníka olomoucko-brněnské pravoslavné eparchie Romana Jurigy ze svého rozhodnutí, chtěl prý zachovat jednotu církve. Arcibiskup pražský a metropolita Česka a Slovenska Kryštof čelil v těchto dnech tvrzením, že porušil mnišský slib. Podezření ale odmítal a již dříve uvedl, že připravuje právní kroky k očištění jména. 

"Metropolita Kryštof dnes rezignoval, bylo to z jeho rozhodnutí. Rezignoval zejména z důvodu zachování jednoty církve, která se začala kvůli těmto věcem štěpit a dělit," řekl dnes ČTK Juriga. Metropolita Kryštof dnes s novináři nechtěl mluvit. 

Řízením pravoslavné církve byl dočasně pověřen olomoucko-brněnský arcibiskup Simeon. "Metropolita si všiml, že jsou zde určitá napětí, některá se zbytečně dramatizovala, a on uznal za vhodné sjednat mír tím, že odstoupí," řekl dnes novinářům dočasný metropolitní správce. Podotkl, že metropolita poslední dobou velice pracoval, a bude se tak nyní moci věnovat vědecké práci a modlitbám. "Musím nyní převzít jeho agendu a postarat se o blížící se oslavy příchodu svatých věrozvěstů Cyrila a Metoděje, chystáme to na konec května, kdy přijedou patriarchové z celého pravoslavného světa," uvedl sedmaosmdesátiletý arcibiskup. V zastupujícím úřadu do volby nového metropolity by měl být 40 dní, podle něj je však možné, že se tato doba o něco protáhne. 

O tom, že metropolita Kryštof má údajně několik milenek a s nimi děti, informovala televize Nova. V obžalobě se podle Novy píše, že vedl milenecký vztah s ženou jednoho z farářů sedm let. A není to prý jediná žena, se kterou zhřešil. S dalšími má i děti, celkem jich prý může být až deset. Arcibiskup Kryštof uvedl, že má dvě dcery Kateřinu a Zuzanu, ale to bylo podle něj ještě předtím, než složil slib mnišství. Domnívá se, že obvinění souvisí s tím, že pravoslavná církev má v rámci církevních restitucí dostat jednu miliardu korun. 

Zda metropolita na dnešním zasedání posvátného synodu tvrzení vyvrátil, není zatím jasné. "Na zasedání posvátného synodu sedí jen biskupové. V tomto směru se ale diskuse neodvíjela. Objevovaly se velmi silné hlasy pro a proti a situace si vyžádala jeho rezignaci," doplnil Juriga s tím, že během dne by snad zástupci posvátného synodu měli sdělit, k čemu na zasedání došli. 

Otázkou kolem nařčení o porušení mnišského slibu se posvátný synod zabýval již na začátku dubna. Podle tehdejšího prohlášení církve synod po prozkoumání a ověření údajů prokázal, že se stížnost od jedné z žen ohledně sexuálního poměru s metropolitou "absolutně nezakládá na pravdivých faktech" a nebyly předloženy žádné průkazné důkazy. Neobstála prý ani druhá žaloba představitelů a zástupců náboženské církevní obce v Teplicích a Bílině. Úřad metropolitní rady Pravoslavné církve navíc tehdy uvedl, že kauza údajného porušení mnišského slibu nejvyššího zástupce Pravoslavné církve metropolity Kryštofa je účelově vyvolaná s cílem poškodit tuto církev v souvislosti s majetkovým narovnáním. 

K pravoslavné církvi se v České republice při předloňském sčítání lidu přihlásilo 20 500 věřících. Sama církev uvádí, že se k ní hlásí zhruba 100 000 Čechů a Slováků a mezi pravoslavné podle ní patří zhruba 180 000 cizinců, kteří v obou zemích žijí nebo pracují. K pravoslaví se ve světě hlásí nejvíce křesťanů po církvi římskokatolické, hlavně z Řecka a Ruska.

Vizitka metropolity pravoslavné církve Kryštofa

Datum a místo narození: 29. června 1953, Praha

Vzdělání: studoval na pražské husitské teologické fakultě, na pravoslavné bohoslovecké fakultě v Prešově (absolvoval 1979) a dálkově na Moskevské duchovní akademii; v roce 1987 získal doktorát filozofie na Aténské univerzitě

Duchovní kariéra: v listopadu 1974 byl vysvěcen na diakona a krátce poté později na kněze; v roce 1985 se stal mnichem a přijal jméno Kryštof (jeho občanské jméno zní Radim Pulec); působil při pražském katedrálním chrámu, v roce 1988 byl zvolen biskupem olomoucko-brněnským a roku 2000 se po úmrtí metropolity českých zemí a Slovenska arcibiskupa Doroteje stal arcibiskupem pražským a českých zemí; v květnu 2006 byl po úmrtí prešovského vladyky Nikolaje zvolen hlavou pravoslavné církve českých zemích a na Slovensku

Ostatní:

- V minulosti čelil podezření, že byl spolupracovníkem komunistické Státní bezpečnosti, soud ale v roce 1997 rozhodl, že byl jako agent a důvěrník evidován neoprávněně.

- K metropolitově odstoupení vedla aféra kolem jeho údajných milenek a dětí. Sám Kryštof dříve uvedl, že má dvě dcery Kateřinu a Zuzanu, ale to bylo podle něj ještě předtím, než složil slib mnišství. Domnívá se, že obvinění souvisí s církevními restitucemi.

- Pravoslavná církev na území českých zemí a Slovenska zůstala jedna i po rozdělení Československa, v praktických otázkách je nicméně spravována dvěma metropolitními radami - českou a slovenskou.

- K pravoslavné církvi, v jejímž čele Kryštof dosud stál, se v České republice při předloňském sčítání lidu přihlásilo 20.500 věřících. Sama církev uvádí, že se k ní hlásí zhruba 100.000 Čechů a Slováků a mezi pravoslavné podle ní patří zhruba 180.000 cizinců, kteří v obou zemích žijí nebo pracují.

- Pravoslavná církev patří mezi církevní společenství, kterých se týká majetkové narovnání státu s církvemi. Dostane finanční kompenzaci 1,14 miliardy korun.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 87)