Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež jmenoval komisi pro zkoumání vatikánské banky

Ze světa / juml / ČTK / 26. června 2013 14:21
Papež jmenoval komisi pro zkoumání vatikánské banky

Ilutrační foto: Svatopetrské náměstí ve Vatikánu
Autor: Wikipedia.org / Francois Malan / Wikipedia Commons

Vatikán - Papež František dnes jmenoval zvláštní komisi, která má zkoumat činnost vatikánské banky opředené skandály. Podle agentury Reuters je to dosud nejodvážnější krok, který hlava katolické církve uskutečnila ve snaze vnést světlo do činnosti problémové banky. Ta spravuje peníze Vatikánu a katolických organizací po celém světě. Italská centrální banka se domnívá, že někteří Italové ve vatikánské bance ukrývají své příjmy před zdaněním.

Čtyři duchovní a profesorka Harvardské univerzity, kteří novou zvláštní komisi tvoří, se mají zabývat právní strukturou a činností banky. Podle dnešního prohlášení Vatikánu bude mít komise přístup k veškeré dokumentaci a potřebným údajům. Její aktivity přitom prý nijak nezasáhnou pravomoci nynějších regulátorů.

V posledních týdnech je to podruhé, kdy se František do záležitostí kolem problémové banky, známé jako Ústav pro věci víry (IOR), vložil. Před necelými dvěma týdny jmenoval důvěryhodného preláta monsignora Battistu Maria Salvatoreho Riccu, aby dohlížel na řízení banky. Ricca, který je podle agentury AP papežovým přítelem, bude mít přístup k dokumentaci či zasedání správní rady banky.

Veškeré účty a aktivity banky začal pověřovat také prezident IOR Ernst von Freyberg, kterého do této funkce obsadil předchozí papež Benedikt XVI. Pro něj byl výběr šéfa IOR jedním z posledních velkých rozhodnutí před únorovým odchodem z úřadu.

IOR založil v roce 1942 papež Pius XII., aby spravovala převážně peníze určené pro církevní instituce a charitativní práce. Banka není přístupná veřejnosti. Italské úřady ji vyšetřují pro podezření z praní špinavých peněz, což banka odmítá.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 48)