Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Salesiáni musí do konce prázdnin odejít z rožňavské diecéze, důvody biskupství neuvedlo

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 6. července 2013 16:00
Salesiáni musí do konce prázdnin odejít z rožňavské diecéze, důvody biskupství neuvedlo

Mons. Vladimír Filo, biskup rožňavské římskokatolické diecéze.
Autor: Burv.sk

Rožňava - Salesiáni Dona Boska po 23 letech odchází z Rožňavy i celé diecéze, požádal je o to sídelní biskup Mons. Vladimír Filo. Důvody proč tak učinil nejsou známé a představitelé diecéze i tiskové oddělení Konference biskupů Slovenska je odmítá uvést. „I kdyby se řekla pravda, lidé by to překroutili,“ řekl deníku Sme.sk generální vikář diecéze Rastislav Suchý. Rožňavská diecéze se tak stane jedinou na Slovensku, v které salesiáni nesmí pracovat.

O odchodě řeholníků se hovořilo už minulý rok, na oplátku jim měla být nabídnuta nově zřízená farnost v Lučenci. Salesiáni měli biskupství naznačit, že jsou ochotní pracovat v obou městech. Tyto možnosti ale nakonec byly biskupem Filou zamítnuty a informaci, že musí opustit nejen pronajatý prostor v centru Rožňavy, ale i celou diecézi se salesiáni dozvěděli teprve nedávno.

„Pojmenování důvodů, resp. proč se tak biskup rozhodl, ponecháváme na něm. Respektujeme kompetenci diecézního biskupa. V současnosti neumíme říct, jestli se nám podaří v tomto duchu udělat všechny změny do 28. června,“ napsali poslední týden v červnu na svém webu Saleziani.sk. Na základě dalších jednání došlo k mírnému kompromisu a biskupství umožnilo zůstat řeholníkům ještě během letních prázdnin z důvodu plánovaných aktivit pro mládež. Generální vikář diecéze Suchý však deníku Sme.sk potvrdil, že rozhodnutí biskupa o tom, že poté musí odejít je definitivní a posunul se jen termín.

Překáželo hraní na kytary a rifle?

Šéfredaktor portálu infoRoznava.sk Belo Hefler, který kauzu sleduje podrobně od začátku o možných důvodech tohoto rozhodnutí uvedl: "Zjevně je tam animozita mezi představenými diecéze a řeholníky, nesoulad v pohledu na to, jak pracovat s mládeží, zda je vést k víře modernějšími, nebo konzervativnějšími způsoby. Salesiáni asi v kontextu toho, co nedávno hovořil nový papež František, předběhli dobu. Tento zápas však jde napříč celou církví.“ Podle některých věřících byly jedním z důvodů proč salesiáni musí odejít "moderní" prvky, například hraní na kytary či rifle. Podle jiných byl problémem velký zájem, pro který ostatní farnosti měly problém přitáhnout mladých lidí.

Situaci věnoval na konci června své kázání i provinciál salesiánů Karol Maník, ten připomněl, že do konfliktu s biskupem přišel během svého působení i zakladatel řehole Don Bosko, ale když se jejich spor dostal až do Vatikánu, stáhl se. „Dnes si nikdo nepamatuje jméno toho biskupa, ale Dona Boska zná celý svět, protože je svatý,“ řekl Maník a dodal: „Vidíte, historie se možná opakuje.“ Provinciál přítomné povzbudil tím, že Don Bosko v diecézi přítomný bude a to alespoň přes sestry salesiánky, které mohou zůstat.

Video: Provinciál o odchodě Salesiánů

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)