Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Babicích bude odhalena busta popraveného kněze Drboly

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 29. července 2013 14:59
V Babicích bude odhalena busta popraveného kněze Drboly

Bude Václav Drbola prohlášen za blahoslaveného?
Autor: ABS

Babice (Třebíčsko) - V Babicích na Třebíčsku bude v sobotu odhalena busta kněze Václava Drboly, který byl před dvaašedesáti lety popraven komunistickým režimem. Patří mezi odsouzené k nejvyššímu trestu ve zinscenovaném procesu v souvislosti s takzvaným babickým případem z roku 1951. Slavnostní Den smíření, při kterém bude busta kněze požehnána, připravuje římskokatolická farnost Babice. ČTK to dnes řekl kněz Petr Piler.

"Den smíření je to z toho důvodu, že v kraji je pořád duch takového neodpuštění," řekl Piler. Bronzová busta od sochaře Stanislava Müllera bude umístěna před farou. "Je to vlastně replika té, která už je ve Starovičkách, kde je rodiště Václava Drboly," doplnil Piler.

V Babicích byli 2. července 1951 zastřeleni tři komunisté, funkcionáři místního národního výboru, čtvrtý byl těžce raněn. Babický případ nebyl nikdy zcela objasněn, tehdejšímu režimu však posloužil jako záminka k represím proti katolické církvi a k zastrašování soukromých rolníků, bránících se kolektivizaci. V následných procesech bylo odsouzeno na 100 lidí, z nich 11 k trestu smrti. Po roce 1990 se babický případ s následnými procesy začal znovu vyšetřovat, do dubna 1996 byly zrušeny všechny tehdejší rozsudky. V Babicích je zatím jen letitý pomník, který připomíná zastřelené komunistické funkcionáře.

Brněnské biskupství nyní provádí beatifikační proces, který by měl vést k prohlášení Václava Drboly za blahoslaveného. Stejný proces se týká i kněze Jana Buly, jenž byl kvůli případu Babice popraven na dvoře jihlavské věznice 20. května 1952. Řízení zatím probíhá na diecézní úrovni. "Teprve poté se předává do Říma," řekla ČTK mluvčí biskupství Martina Jandlová.

Václav Drbola se narodil 16. října 1912 ve Starovičkách nedaleko Hustopečí u Brna. Na kněze byl vysvěcen v roce 1938. Do Babic přešel z Bučovic, protože babický kněz byl v roce 1950 uvězněn. Drbola byl zatčen byl 17. června 1951. Odsouzen byl v procesu, který se v červenci konal v Jihlavě. Trest smrti byl vykonán na dvoře jihlavské věznice 3. srpna téhož roku. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)