Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František se nechal vyfotit s mládeží chytrým telefonem a řekl, jste tvůrci budoucnosti

Ze světa / vlu / ČTK, Radiovaticana.cz / 1. září 2013 10:11
Papež František se nechal vyfotit s mládeží chytrým telefonem a řekl, jste tvůrci budoucnosti

Papež František v bazilice sv. Petra se skupinkou mládeže i italské diecéze Piacenza
Autor: Twitter.com

Vatikán - Papež František opět prokázal svou otevřenost a bezprostřednost, když se ve Vatikánu neváhal připojit ke skupince mladých lidí při focení chytrým mobilním telefonem. Při následné spontánní promluvě mládež vyzval, aby byla tvůrcem budoucnosti.

Snímek se poté podle listu The Telegraph začal rychle šířit po internetových sociálních sítích a je označován za první papežskou "selfie". To je výraz pro snímky, na kterých lidé vyfotí sami sebe. Fotografie byla pořízena telefonem jednoho z mladíků drženým v napřažené ruce.

Snímek vznikl při setkání papeže se zhruba pěti stovkami mladých lidí, kteří se vydali na pouť z italské diecéze Piacenza ležící 50 kilometrů jižně od Milána. Mládež vedená biskupem mons. Giannim Ambrosiem uskutečnila pouť do Říma v rámci probíhajícího Roku víry.

Když slyším, jak si mladý člověk stěžuje na zlé časy, tak ho rovnou pošlu na psychiatrii

Papež František mladé poutníky v bazilice sv. Petra pozdravil spontánní promluvou: „Váš Otec biskup před chvílí řekl, že můj příchod je velkým gestem. Já jsem ale přišel zcela egoisticky – jsem totiž s vámi rád. Jsem rád s mladými lidmi, protože máte ve svém srdci příslib naděje, jste nositeli naděje. Žijete sice v přítomnosti, ale díváte se do budoucnosti a jste jejími tvůrci, jste jejími řemeslníky. (...) Když slyším – Otče, jaké jsou to dnes zlé časy, nedá se proti tomu nic dělat – odpovídám: Jak to, že se nedá nic dělat? Ale když slyším, jak si mladý člověk stěžuje – Časy jsou zlé, Otče, co proti tomu zmůžeme – tak ho rovnou pošlu na psychiatrii. Nemůžu pochopit, že mladý člověk nechce udělat něco velkého, vsadit na velké ideály budoucnosti. Potom uskuteční to, co může, ale ta sázka na krásné a velké věci tu musí být," řekl papež v úvodu promluvy, jejíž překlad přineslo Radio Vaticana a pokračoval:

Pravdu nelze mít, pravdu je možné potkat

"Jste tvůrci budoucnosti, protože v sobě máte tři touhy: touhu po kráse. Krása se vám líbí – když muzicírujete, hrajete divadlo, malujete obrazy, hledáte v tom krásu. Jste hledači krásy. To je první bod. Za druhé, jste proroky dobroty. Dobrota vás těší, líbí se vám být dobří. A tato dobrota je nakažlivá, pomáhá druhým. Třetí touha – žízníte po pravdě a hledáte ji. Řeknete-li: Otče, já mám pravdu, odpovím: Ne, mýlíš se, pravdu nelze mít, pravdu je možné potkat. Je to setkání, nikoliv vlastnictví. Setkání s Pravdou, kterou je Bůh. Toto setkání je však třeba hledat. Tyto tři touhy vašeho srdce musíte nést dále a utvářet budoucnost skrze krásu, dobro a pravdu. K tomu jste dnes zváni. Jestliže jste ale líní nebo smutní – jak nehezké je vidět smutné mladé lidi – krása nebude krásou, dobrota nebude dobrotou a pravda bude jen něco. Myslete na to, abyste vsadili na velký ideál – učinit svět z dobroty, krásy a pravdy. Jste schopni to udělat. Máte moc to učinit. Neuděláte-li to, jen to jen kvůli lenosti. To jsem vám dnes chtěl říci a povzbudit vás, abyste šli dál a halasili. Mladí lidé musí být slyšet. Věkem se to upraví. Ale sny mladého člověka vždy musí působit rozruch." 

Jděte proti proudu!

"Ve vašem životě se budou stále vyskytovat lidé, kteří vás budou odrazovat od vaší cesty. Prosím vás, jděte proti proudu! Buďte odvážní, buďte odvážné! Jít proti proudu! Někdo řekne – ale jen trochu alkoholu, sem tam drogy, a pak se jde dál. Ne! Jděte proti této civilizaci, která nám velmi škodí. Pochopili jste? Jděte proti proudu! Znamená to hlučet a pokračovat v cestě – ale s jinými hodnotami – krásou, dobrotou a pravdou. Chtěl bych vám popřát vše dobré, pěknou práci a radost v srdci – mám rád radostnou mládež. K tomu všemu bych vám chtěl požehnat." František se s mládeží zdržel asi hodinu a poté se odebral do centra Říma.

Papež dává od svého nástupu do úřadu jasně najevo, že chce být v kontaktu s mladými lidmi a že hodlá posunout pontifikát do modernější a neformálnější éry.

Že se na formality neohlíží, ukázal nový vůdce katolické církve i ve středu, když se objevil v centru Říma v autě bez papežské vlajky či jiného označení a do místního kostela vstoupil s papežskou mitrou, tedy pokrývkou hlavy, zastrčenou v podpaží.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)