Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Bystrém dokončili unikátní projekt – novou školku a víceúčelové centrum Církve bratrské

Domácí zpravodajství / juml / Vlastní zpráva / 4. září 2013 19:40
V Bystrém dokončili unikátní projekt – novou školku a víceúčelové centrum Církve bratrské

Multifunkční sborový dům Církve bratrské v Bystrém v Orlických horách.
Autor: facebook.com / Lukáš Cvejn

Bystré v Orlických horách - Problém s nedostatečnou kapacitou v mateřských školách vyřešili v malé obci Bystré v Orlických horách unikátně. Místní sbor Církve bratrské se rozhodl postavit novou sborovou budovu, jejíž součástí bude také mateřská škola. Vyřešily se tak dva problémy najednou. Slavnostní otevření proběhlo v pondělí 2. září. Christnet.cz o tom informoval Jan Kalenský se sboru CB v Bystrém.

Původní 130 let stará budova, která už nevyhovovala požadavkům, byla zbourána a na jejím místě dnes stojí nové víceúčelové centrum Elada. To bude kromě nedělních bohoslužeb využíváno také jako zázemí pro společenský život obce. Mladé rodiny s dětmi v Bystrém a okolí nebudou muset řešit problém, kam umístit své předškolní děti. Sál pro 150 lidí zajistí možnost konání kulturních akcí.

Náklady 20,5 milionů na stavbu a vybudování mateřské školy financovali obyvatelé Bystrého, členové církve a sympatizanti z různých koutů České republiky i ze zahraničí. „Celý projekt jsme financovali sami pomocí sbírek a darů, na výstavbu jsme nedostali žádný příspěvek od státu nebo Evropské unie. Je to zatížení pro sbor, protože budeme několik desetiletí splácet dluh, ale na druhou stranu naším posláním je sloužit lidem kolem sebe a stavba víceúčelového centra je konkrétní projev pomoci v místě, kde žijeme,“ říká uvedl Sboru Církve bratrské v Bystrém Roman Toušek. Sbor, který má 170 členů, na podporu stavby uspořádal řadu benefičních akcí – adventní jarmark, koncert pěveckého sboru nebo sbírku hraček pro novou školku. Další aktivity plánuje organizovat i nyní po dokončení budovy.

Mateřskou školu bude provozovat Základní škola Trivium Plus o.p.s. z nedalekých Dobřan, která má v současnosti více žáků, než žije obyvatel v obci. 

Do nově otevřené školky se při dubnovém zápisu přihlásilo 28 dětí, které tak naplnily plánovanou kapacitu zařízení. Nejmodernější školka v regionu je unikátní především důmyslně vybavenými interiéry a neobvyklými architektonickými prvky. Vizuální koncepci i interiér školky navrhla architektonická kancelář BITTNER architects z Dobrušky. „Víceúčelové centrum Církve bratrské v Bystrém je svou náplní výjimečná stavba, na takových nemá architekt štěstí pracovat často. Proto jsme se rozhodli zajímavý záměr odrazit i v moderním návrhu budovy. Snažili jsme se umožnit uživatelům variabilní provoz, stavbě dát neokázalý, přesto sebevědomý vzhled a díky odhodlání investora a kvalitně odvedené práci dodavatele byla stavba dokončena dle našich představ i v interiéru,“ popisuje vzájemnou spolupráci Ing. arch. Oldřich Bittner.

Sbor v Bystrém vznikl již v polovině devatenáctého století jako svobodný reformovaný sbor orlických písmáků. Je považován za první sbor dnešní Církve bratrské, k níž se podle posledního sčítání lidu (2011) hlásí asi 11 tisíc lidí.

Další informace o projektu naleznete na stránkách www.elada.cz.

Reportáž České televize z otevření budovy najdete zde.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)