Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikán odvolal nuncia kvůli obvinění z pedofilie

Ze světa / juml / ČTK / 5. září 2013 11:28

Vatikán - Vatikán odvolal papežského nuncia z Dominikánské republiky Józefa Wesolowského poté, co ho místní média obvinila z pedofilie. Oznámil to vatikánský mluvčí.

Dominikánský generální prokurátor Francisco Domínguez Brito uvedl, že jmenoval zvláštního žalobce, který bude činy bývalého velvyslance vyšetřovat. Vatikánský mlučí Federico Lombardi řekl, že Wesolowski byl odvolán "v posledních týdnech". "Byl uvolněn ze svých povinností a bylo zahájeno jeho vyšetřování," uvedl.

Dominikánský kněz Agripino Núñez Collado místním novinářům řekl, že Vatikán začal jednat ihned, jakmile byl papež informován o obviněních vůči Wesolowskému. Podle něj čelí polský kněz případnému trestu ve Vatikánu, ale vzhledem ke svému diplomatickému postavení by mohl být imunní vůči vyšetřování v Dominikánské republice.

Papež František, který pochází z Argentiny, krátce po svém zvolení v březnu oznámil, že chce, aby se katolická církev vypořádala s případy zneužívání dětí kněžími a aby byli viníci potrestáni.

Generální prokurátor tohoto ostrovního státu v karibské oblasti řekl, že zvláštní vyšetřování vezme vzhledem k diplomatickému statusu Wesolowského v úvahu národní i mezinárodní právo.

Prokurátorka okresu Santo Domingo Yeni Berenice Reynosová řekla, že vyšetřování vyvolaly pořady, které o celé věci vysílaly v pondělí dvě místní televizní stanice.

Zatím se neví, kde se pětašedesátiletý Wesolowski nachází. Podle místních médií odjel z Dominikánské republiky začátkem srpna.

Dominikánské úřady také vyšetřují dalšího polského kněze a Weselowského přítele Wojciecha Gila, který byl v květnu odvolán z horské farnosti v Juncalitu kvůli tomu, že ho místní obyvatelé obvinili z obtěžování ministrantů. Údajně také bral ministranty do domu Wesolowského. Gil byl v době odvolání na dovolené v Polsku.

Wesolowski je vatikánským diplomatem od roku 1980. V Dominikánské republice byl od roku 2008 a před tím byl papežským nunciem v Kazachstánu, Tádžikistánu, Kyrgyzstánu, Uzbekistánu a Bolívii.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)